کیویفروت یکی از مهمترین محصولات باغی صادراتی ایران است. سقط جوانههای گل کیویفروت در پاسخ به تنش گرما موجب کاهش عملکرد این محصول میشود. همچنین این تنش به تشکیل میوههای پهن یا بادبزنی شکل میانجامد که با کاهش کیفیت میوهها همراه است. در این پژوهش که در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد، اثر تنش گرما بر برخی خصوصیات مورفوآناتومیکی و بیوشیمیایی جوانه گل کیویفروت رقم "هایوارد" بررسی شد. قلمههای جدا شده از چوب یکساله پس از تأمین نیاز سرمایی به اتاقک رشد با دمای 17/24 درجه شب/روز انتقال داده شدند. سپس قلمهها در سه دوره پایان خفتگی، پنبهزنی و شکوفایی جوانهها در معرض تنش دمای بالا (25/32 درجه شب/روز به مدت 72 ساعت) قرار گرفتند. نتایج نشان داد تنش گرمایی بیشترین آسیب را بلافاصله در مرحله پایان دوره خفتگی داشته است. بهطوریکه در این مرحله 63 درصد از جوانههای گل سقط شدند. هنگامیکه جوانهها در مراحل فنولوژی پیشرفته (پنبهزنی و شکفتن) تحت تنش دمای بالا قرار گرفتند، سقط جوانههای گل کمتر بود. از طرفی، تنش گرمایی در مراحل پیشرفتهتر فنولوژی جوانه موجب بدشکلی جوانههای گل شد. بیشترین میزان بدشکلی (41 درصد) در جوانههای تیمار شده مرحله شکوفایی مشاهده شد. همچنین محتوای پروتئین کل در جوانههای تحت تنش در مرحله اتمام رکود کاهش معنادار نسبت به جوانههای شاهد نشان داد. نشت یونی و میزان بافتمردگی جوانههای تحت تنش گرمایی بیشتر از جوانه شاهد بود.
Mirarzgar M, Fotouhi Ghazvini R, Ghasemnezhad M. The Effect of Heat Stress on Morpho-Anatomical Characteristics and Some Biochemical Traits in Kiwifruit Buds of Hayward Variety (Actinidia deliciosa cv. Hayward). IJHST 2024; 25 (3) :333-346 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-670-fa.html
میر ارضگر مریم، فتوحی قزوینی رضا، قاسم نژاد محمود. اثر تنش گرما بر خصوصیات مورفوآناتومی و برخی ویژگیهای بیوشیمیایی در جوانههای کیویفروت رقم هایوارد (Actinidia deliciosa cv. Hayward). مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1403; 25 (3) :333-346