دانشیار، گروه علوم باغبانی، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران.
چکیده: (۵۱۳ مشاهده)
عروسک پشت پرده یا فیسالیس (Physalisperuviana L.) میوهای پرطرفدار است که بهدلیل وجود خواص تغذیهای و دارویی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این میوه ارزشمند دارای عمر کوتاهی میباشد و تاکنون تحقیقات بسیار کمی در زمینه فیزیولوژی پس از برداشت آن صورت گرفته است. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بهطور کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. فاکتور اول سطوح مختلف غلظتهای گاما آمینو بوتیریک اسید (0، 5، 10 و 15 میلیمولار)، فاکتور دوم زمان انبارداری در 3 سطح (7، 14و 21 روز نگهداری در دمای 15 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 70 درصد) و فاکتور سوم مرحله برداشت (بر اساس رنگ ظاهری میوه در دو سطح سبز مایل به زرد و نارنجی) بود.نتایج بهدست آمده نشان داد که میزان کاهش وزن در میوههای تیمار شده با گابا در پایان دوره انبارداری نسبت به میوههای شاهد کمتر بود و بیشترین میزان کاهش وزن (62/12 درصد) پس از 21 روز انبارمانی در میوههای شاهد نارنجی رنگ، در مقایسه با سایر تیمارها بهدست آمد. سفتی بافت میوههای تیمار شده با گابا در پایان دوره انبارمانی کاهش کمتری نسبت به میوههای تیمار نشده نشان داد، بهطوریکه بیشترین کاهش سفتی پس از 21 روز انبارمانی، در میوههای شاهد نارنجی رنگ مشاهده شد. کاربرد گابا میزان پوسیدگی را به طور معنیداری کاهش داد. بیشترین میزان فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گوایاکول پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز در میوههای تیمار شده با 15 میلی مولار گابا در مقایسه با میوههای شاهد مشاهده شد. در نهایت کاربرد پس از برداشت گابا در غلظت 15 میلی مولار برای حفظ کیفیت میوه فیسالیس پیشنهاد میشود.
Hayati P, Hosseinifarahi M, Abdi G, Radi M, Taghipour L. The Effect of Postharvest Treatment of Gamma-Aminobutyric Acid (GABA) on the Physico-Chemical Characteristics of Physalis peruviana Fruit during the Storage. IJHST 2023; 24 (3) :403-418 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-625-fa.html
حیاتی پریسا، حسینی فرهی مهدی، عبدی غلامرضا، رادی محسن، تقی پور لیلا. تاثیر تیمار پس از برداشت گاماآمینو بوتیریک اسید (گابا) بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی میوه عروسک پشت پرده (Physalis peruviana) در دوره انبارمانی. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. ۱۴۰۲; ۲۴ (۳) :۴۰۳-۴۱۸