از آنجا که شوری از تنشهای مخرب بر رشد مورینگا است، ارائه روش مناسب بهمنظور کاهش اثرات مضر آن میتواند موثر باشد. این پژوهش بهمنظور بررسی تاثیر نانوذره مس (0، 5، 10 و 20 پیپیام) بر خصوصیات مورفولوژیکی و محتوای عناصر گیاه مورینگا تحت شوری کلرید سدیم (0، 9/3، 8/7 و 7/11 دسیزیمنسبرمتر) بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج حاکی از تاثیر معنیدار سطوح نمک و نانو مس بر صفات مورد بررسی بود. شوری کاهش در وزن خشک شاخساره، محتوای کلروفیل کل (a و b)، کلسیم و افزایش در نشت یونی، کربوهیدرات، کلر، سدیم و پتاسیم ایجاد کرد. کمترین قطر شاخساره و تعداد برگ در گیاهانی که شوری 7/11 دسیزیمنسبرمتر را دریافت کرده بودند، مشاهده شد. تحت شوری 7/11 دسیزیمنسبرمتر، محلولپاشی نانومس با افزایش وزن تر شاخساره (22 درصد)، کربوهیدارت (45 درصد) و پتاسیم (22 درصد) و کاهش محتوای کلر، سدیم و کلسیم (بهترتیب 16، 29 و 42 درصد) همراه بود. در مجموع میتوان نتیجه گرفت که محلولپاشی نانوذرات مس (تا 20 پیپیام نانومس) میتواند نقش موثری در کاهش اثرات سوء تنش شوری در گیاه مورینگا و افزایش رشد و عملکرد این گیاه داشته باشد.
Ameri M, Shamili M, Roshan Sarvestani V, Ghasemi M. Studying the Modulating Effect of Nano Copper on the Morphological Characteristics and Elements Content of Moringa (Moringa oleifera L.) Under Salt Stress. IJHST 2025; 26 (1) :1-16 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-702-fa.html
عامری مهسا، شمیلی منصوره، روشن سروستانی وحید، قاسمی مصطفی. مطالعه اثر تعدیلکنندگی نانو مس بر ویژگیهای مورفولوژیکی و محتوای عناصر مورینگا (Moringa oleifera L.) تحت تنش شوری. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1404; 26 (1) :1-16