قبل از انجام هر برنامه بهنژادی، باید از مقدار تنوع ژنتیکی جامعه گیاهی مورد مطالعه اطلاع داشت. به همین منظور جهت بررسی تنوع ژنتیکی موجود در تودههای بومی گشنیز ایران، آزمایشی بر روی 16 توده بومی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1393 و در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس اجرا شد. اختلاف معنیداری بین تودههای گشنیز از نظر تمامی ویژگیهای مورد مطالعه وجود داشت. بر اساس نتیجههای مقایسه میانگینها به ترتیب توده 450 برای عملکرد میوه، توده 160 برای مقدار اسانس و توده 353 برای وزن خشک بوته بیشترین میانگین را داشتند. بر اساس نتیجههای تجزیه به عاملها، تعداد 5 عامل در نظر گرفته شد که در مجموع 31/77% از واریانس دادهها را توجیه کردند. همچنین بر اساس نتیجههای تجزیه خوشهای، تودههای گشنیز به چهار گروه تقسیم شدند، به طوری که بر اساس ماتریس فاصلهای فرد با فرد، بیشترین فاصله ژنتیکی بین تودههای 306 و 230 و کمترین فاصله ژنتیکی بین تودههای 347 و 36 مشاهده شد. در نهایت، برای رسیدن به عملکرد میوه، عملکرد سبزی و زودرسی بالا به ترتیب استفاده از تودههای 450، 353 و 230 در برنامههای بهنژادی توصیه میشود.
Genetic Diversity among Some Iranian Endemic Populations of Coriander for Some Morphological, Phenological and Physiological Trait. IJHST 2016; 17 (1) :13-28 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-70-fa.html
دهقانی حمید، حسنزاده امین، خدادادی مصطفی. تنوع ژنتیکی تعدادی از تودههای بومی گشنیز ایران از نظر برخی ویژگیهای ریختشناسی، پدیدهشناسی و فیزیولوژیک . مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1395; 17 (1) :13-28