گروه باغبانی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
چکیده: (245 مشاهده)
فلفل دلمهای (Capsicum annuum L.) از سبزیهای میوهای، یکساله و متعلق به تیره Solanaceae است که زیستگاه اصلی آن کشور مکزیک و منطقهی آمریکای جنوبی است وجایگاهویژهای دررژیمهایغذاییجوامعمختلفدارد. تجمعبیشازحدنیترات و نیتریت،ازمعیارهایکاهشدهندهیکیفیتدرسبزیجاتمحسوبمیشود. در این پژوهش اثرمحلولپاشی هیومیکاسید و عصارهی مرزنجوش بر میزان نیترات، نیتریت و برخی صفات کمی، کیفی و بیوشیمیایی دو رقم فلفلدلمهای گلخانهای مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارها عبارت بودند از (شاهد، اسیدهیومیک 2/0، 6/0 و 1 درهزار و عصارهی گیاه دارویی مرزنجوش 3 و 6 درصد) که تمامی تیمارها بهصورت محلولپاشی و در 12 هفته متوالی بر روی گیاهان صورت گرفت. در این پژوهش صفاتی از قبیل میزان نیترات و نیتریت میوه، طول میوه، قطر میوه، تعداد میوه در بوته، TSS، میزان پتاسیم و کلسیم میوه، عملکـرد کل، میزان آنتوسیانیـن و درصد کاهش وزن در پس از برداشـت، مورد سنجش قرار گرفت. براساس نتایج تیمار اسید هیومیک 6/0 در هزار در رقم تارانتو نسبت به شاهد و سایر تیمارها به ترتیب با مقدار 2/52 و 2/3 میلیگرم بر کیلوگرم از میزان نیترات و نیتریت مطلوبتری برخوردار بود. تیمار اسیدهیومیک 6/0 در هزار در رقم تارانتو منجر به افزایش طول میوه و تعداد میوه در بوته و در رقم پارامو منجر به افزایش TSS میوه شد. در مقایسهی اثر رقم بر صفات مورد بررسی، رقم تارانتو نسبت به پارامو در اغلب صفات، پتانسیل بهتری از خود نشان داد. نتایج این پژوهش بیانگر این مطلب بود که تیمار اسید هیومیک 6/0 در هزار نسبت به شاهد و سایر تیمارها از میزان نیترات و نیتریت کمتر و مطلوبتری برخوردار بود.
Amiri F, Aboutalebi jahromi A, ZXakerin A, Hasanzadeh Khankahdani H, Ejraee A. Effect of Foliar Application of Humic Acid and Origanum Majorana Extract on Some Quantitative, Qualitative, and Biochemical Traits Changes of Two Greenhouse-Grown Bell Pepper Cultivars (Paramo and Taranto). IJHST 2023; 24 (3) :419-432 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-639-fa.html
امیری فراز، ابوطالبی جهرمی عبدالحسین، ذاکرین عبدالرسول، حسن زاده خانکهدانی حامد، اجرایی عبدالکریم. اثر محلولپاشی هیومیک اسید و عصاره مرزنجوش
(Origanum majorana) بر تغییرات برخی صفات کمی، کیفی و بیوشیمیایی دو رقم فلفلدلمهای گلخانهای (Paramo و Taranto). مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1402; 24 (3) :419-432