این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر تیمار تلفیقی کربوکسی متیل سلولز (CMC) با غلظتهای مختلف اسانس میخک هندی (M) بر عمر انباری پسته تر رقم احمدآقایی انجام گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. عامل اول، به صورت غلظت پوشش خوراکی شامل شاهد (آب مقطر)، 5/0 درصد CMC به تنهائی و همراه با سه غلظت مختلف اسانس میخک شامل 400، 800 و 1200 میلیگرم در لیتر، و عامل دوم طول دوره انبارمانی در دو سطح 25 و 50 روز، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در طی دوره انبارمانی، رطوبت پوست و مغز، عطر و طعممغز در تمام تیمارها کاهش، ولی مقدار نشت یونی، فعالیت آنزیم پراکسیداز، قهوهای شدن، پوسیدگی و سرمازدگی با افزایش روبهرو شد. میوههای تیمار شده با CMC همراه با 400 و 1200 میلیگرم بر لیتر اسانس میخک، دارای بهترین طعم و مزه در مقایسه با نمونههای شاهد بودند. کمترین مقدار نشت یونی مربوط به تیمار تلفیقی CMC همراه با 1200 میلیگرم بر لیتر اسانس میخک بود که اختلاف معنی داری با تیمار تلفیقی CMC همراه با 800 میلیگرم بر لیتر نداشت. پستههای تیمار شده با آب مقطر، سطح بالاتری از پوسیدگی (22 درصد)، سرمازدگی (22 درصد) و فعالیت آنزیم پراکسیداز (48درصد) را نسبت به تیمارهای تلفیقی نشان دادند.
nazoori F, mosapour F, pirmoradi M, mirdehghan S H. Maintaining the Quality of Fresh Pistachio by Post-Harvest Application of Carboxymethyl Cellulose with Clove Essential Oil (Syzygium aromaticum). IJHST 2023; 24 (3) :317-332 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-630-fa.html
ناظوری فاطمه، موسی پور فتانه، پیرمرادی محمدرضا، میردهقان سید حسین، محمدی زهرا. حفظ کیفیت پسته تر با کاربرد پس از برداشت کربوکسی متیل سلولز همراه با اسانس میخک (Syzygium aromaticum). مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1402; 24 (3) :317-332