میوهتوتفرنگی پس از برداشتبهدلیل تنفس شدید، بافت لطیف، میزان آب فراوان و حساسیت زیاد به عوامل بیماریزا، حساس و فسادپذیر بوده و به همین دلیل عمر انبارمانی کوتاهی دارد. این مطالعه بهمنظور بررسی اثرپوششهای خوراکی موسیلاژ و اسانسهای گیاهیبر افزایش عمر انبارمانی و حفظ کیفیتمیوهتوت فرنگیرقم پاروسدر مدت 12 روز نگهداری در انباری با دمای 4 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±75 درصد،طراحی و اجرا شد. اثر اسانسهای آویشن، زنیان و موسیلاژهای اسفرزه و کتان و ترکیب آنها با یکدیگر، جهت پوششدار نمودن میوه توتفرنگی استفاده شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا و پارامترهاییمانند درصد پوسیدگی، سفتی بافت میوه، اسکوربیک اسید، مواد جامد محلول کل (TSS)، اسیدیته قابل تیتراسیون (TA) و اسیدیته (pH)آب میوه 4، 8 و 12 روز پس از انبارمانی اندازهگیری شد. براساس نتایج با پیشرفت زمان انبارداری در پارامترهایی مانند ویتامین ث، TA، سفتی بافت و آنتوسیانین روند کاهشی و در درصد پوسیدگی و pH آب میوه روندی افزایشی داشتند. به طور کلی تیمارهای پوششی موسیلاژ و اسانس به تنهایی یا ترکیب با یکدیگر برای نگهداری و پس از برداشت توت فرنگی رقم پاروس مناسب میباشد. تیمار ترکیبی اسفرزه به همراه اسانسهای آویشن و زنیان با داشتن بیشترین تاثیر بر خصوصیات کمی و کیفی میوههای توتفرنگی در این پژوهش بهعنوان تیمارهای برتر معرفی میگردد.
Rezayee A, Nikkhah R, Kohanmoo M A. Effect of Plant Essential Oils and Mucilages on Postharvest Quality of Strawberry Fruit (Fragaria x ananassa cv. Parus). IJHST 2023; 24 (3) :367-376 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-594-fa.html
رضایی عزیز، نیکخواه رحیم، کهنمو محمد امین. بررسی اثر اسانس و موسیلاژهای گیاهی بر کیفیت پس از برداشت میوه توتفرنگی رقم پاروس. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1402; 24 (3) :367-376