گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده: (493 مشاهده)
گوجهفرنگی گیلاسی (Solanumlycopersicom) یکی از ارقام مهم گوجهفرنگی گلخانهای میباشد، که در سالهای اخیر مورد استقبال و توجه زیادی قرار گرفته است. این نوع از گوجهفرنگی مانند سایر ارقام به کمبود نور در گلخانهها بهویژه در مناطق شمال کشور حساس است؛ بنابراین جهت کاهش این معضل، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بهطور کامل تصادفی و در چهار تکرار انجام شد تا اثر دو فاکتور سیلیسیم (در دو سطح: صفر و یک میلیمولار) و تغذیه کربوهیدراته (در پنج سطح: شاهد، ساکاروز دو درصد، ساکاروز + نیترات پتاسیم 5 در هزار، ساکاروز + نیترات منیزیم 5 در هزار، ساکاروز + اسید بوریک 5/0 در هزار) بر صفات کمی و کیفی گوجهفرنگی گیلاسی در شرایط گلخانه مورد بررسی قرار گیرد. نتایج بهدست آمده نشان داد که کمترین ریزش گل در تیمار سیلیسیم به همراه ساکاروز 2 درصد+ نیترات پتاسیم 5 در هزار حاصل شد، اما با تیمار ساکاروز 2 درصد+ اسید بوریک 5/0 در هزار اختلاف معنیداری نداشت. تیمار ساکاروز 2 درصد+ اسید بوریک 5/0 در هزار افزون بر اینکه تعداد گل بالایی را تولید کرد، میزان تشکیل میوه را نیز افزایش داد؛ بهطوریکه بیشترین تعداد میوه در بوته نیز متعلق به همین تیمار بود. بیشترین جذب سیلیسیم برگی زمانی بود که تیمار سیلیسیم با تیمار ساکاروز 2 درصد+ اسید بوریک 5/0 در هزار همراه شد.در این آزمایش ساکاروز 2 درصد+ اسید بوریک 5/0 در هزار کمترین میزان قند برگ را داشت، که اختلاف آن با تیمارهای ساکاروز 2 درصد+ نیترات پتاسیم 5 در هزار و همچنین تیمار سیلیسیم تنها معنیدار نبود.از آنجاییکه تیمار ساکاروز 2 درصد+ نیترات پتاسیم 5 در هزار دارای بیشترین میزان قند ساقه و ریشه بود؛ بنابراین مشخص میشود که تخلیه کربوهیدرات برگ در این تیمار به مقصد ساقه و ریشه صورت گرفته است. بیشترین درصد کربوهیدرات محلول میوه در تیمار ساکاروز 2 درصد+ اسید بوریک5/0 در هزار ثبت شد که به روشنی نشان میدهد در این تیمار کربوهیدراتهای محلول از منبع برگ به مقصد میوهها حرکت کردهاند. در مجموع نتایج بهدست آمده نشان داد تیمار سیلیسیم در شرایط عدم محلولپاشی ساکاروز، موجب تخلیه قندها از برگ و حرکت کربوهیدرات به سمت میوهها شد، ولی در مقابل کاهش صادرات مواد کربوهیدراتی به ریشه نیز رخ داد. به نظر میرسد انتقال کربوهیدراتها به میوه پس از محلولپاشی سیلیسیم افزایش یافته و به همین دلیل موجب کاهش ریزش گل و افزایش عملکرد بوته میشود.
Tavakoli Khanimani A, Ghasemi K, Moradi H. The Effect of Sucrose and Silicon on the Quantitative and Qualitative Characteristics of Cherry Tomatoes. IJHST 2023; 24 (2) :213-226 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-575-fa.html
توکلی خانیمنی علیرضا، قاسمی کامران، مرادی حسین. تاثیر ساکاروز و سیلیسیم بر خصوصیات کمی و کیفی گوجهفرنگی گیلاسی. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1402; 24 (2) :213-226