اثر زنیا نقش مهمی در افزایش عملکرد و بهبودصفات کمی و کیفی خشکمیوهها داشته و در بهنژادی کاربرد وسیع دارد. این مطالعه بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو عامل منبع دانه گرده و رقم هر کدام در 4 سطح با 3 تکرار اجرا شد. در این مطالعه ارقام روند، اترک، گنجه و نمسا بهعنوان رقم مادری و نژادگان گرداشکورات، ریاسنت، داویانا، نگرت بهعنوان ارقامگردهدهنده انتخاب شدند. خودگردهافشانی ارقام مادری نیز بهعنوان کنترل استفاده شد. هدف از انجام این پژوهش، بررسیاثر منابعدانههایگرده مختلف بر میزان تشکیل میوه و مقادیر برخی ترکیبهای شیمیایی و زیستشیمیایی مغز فندق بود. نتایج نشان داد برهمکنش دانهگرده و نوع رقم بر درصد تشکیل میوه و ترکیبهای مغز فندق معنیدار بود. بهطوری که بالاترین درصد تشکیل میوه در تلاقی داویانا با گنجه ( 67/83 %)، درصد روغن در تلاقی داویانا با گنجه (93/65 %)، پروتئین در تلاقی روند با داویانا (75/17%) ، پتاسیم در تلاقی ریاسنت با روند (82/416 میلیگرم بر 100 گرم)، کلسیم در تلاقی روند با ریاسنت (53/386 میلیگرم بر 100 گرم) و فسفر در تلاقی داویانا با روند (87/370 میلیگرم بر 100 گرم)، فنول در تلاقی بین ریاسنت با اترک (45/3 میلیگرم بر 100 گرم)، اسید چرب غیراشباع کل در تلاقی داویانا با اترک (52/91 %) و اسید چرب اشباع کل در تلاقی گرداشکورات با اترک (34/12 %) مشاهده شد.نتایج نشان دادکه دانه گرده داویانا و ریاسنت برای گردهافشانی ارقام مورد مطالعه مناسب بودند و میتوان از آنها بهعنوان گردهدهنده مناسب استفاده کرد.
Javadi Mojadad D, Rabiei V, Razavi F, Abedi Gheshlaghi E. The Effect of Different Pollen Grains on the Amounts of Some Biochemical and Nutrient Compounds in the Kernel of Hazelnut Cultivars (Corylus avellana). IJHST 2022; 23 (4) :649-660 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-573-fa.html
جوادی مجدد داود، ربیعی ولی، رضوی فرهنگ، عابدی قشلاقی ابراهیم. اثر دانههای گرده مختلف بر برخی ترکیبهای زیستشیمیایی و ترکیب عنصرهای غذایی مغز ارقام فندق. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1401; 23 (4) :649-660