برای ارزیابی تأثیر شرایط انبارداری بر رشد و تولید سوخ سوسن، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بهطور کامل تصادفی با دو رقم (تایبر و دوناتو)، سه دمای انبارداری (2-، 4 درجه سلسیوس و دمای محیط انبار) و سه مدت انبارداری (4، 8 و 12 هفته) انجام شد. ویژگیهای ارزیابی شده شامل درصد جوانهزنی سوخ، تعدادروز تا جوانه زنی سوخ، تعداد برگ، سطح برگ، وزن سوخ، ضریب تکثیر، ارتفاع گیاه، قطر ساقه، روز تا ظهور غنچه، تعداد غنچه، اندازه سوخ و تعداد فلس بودند. یافتهها نشان داد که کمترین تعداد روز تا جوانهزنی سوخ وروز تا ظهور غنچه، بیشترین درصد جوانهزنی سوخ، ارتفاع ساقه، قطر ساقه، سطح برگ، وزن سوخ، اندازه سوخ و ضریب تکثیر در رقم دوناتو مشاهده شد. از سوی دیگر، بیشترین تعداد غنچه، تعداد برگ و تعداد فلس در رقم تایبر اندازهگیری گردید. با انبارداری سوخ در دمای 4 درجه سلسیوس بهمدت 12 هفته کمترین تعداد روز تا جوانهزنی سوخ و روز تا ظهور غنچه، بیشترین درصد جوانهزنی، وزن سوخ، اندازه سوخ، تعداد فلس و ضریب تکثیر حاصل شد. بهطور کلی، انبارداری سوخ هر دو رقم مورد آزمایش در دمای 4 درجه سلسیوس بهمدت 12 هفته، بهترین شرایط برای افزایش دو رقم گل سوسن است.
Heidari S, Mortazavi S N, Reezi S, Nikbakht A. The Effect of Storage Temperature and Duration on the Growth and Bulb Production of Two Lily Cultivars. IJHST 2021; 22 (3) :289-300 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-504-fa.html
حیدری سجاد، مرتضوی سید نجم الدین، ریزی سعید، نیک بخت علی. تأثیر دما و مدت انبارداری بر رشد و تولید سوخ دو رقم سوسن. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1400; 22 (3) :289-300