شور شدن خاکها در اثر تجمع نمک در خاک، تولید محصولهای کشاورزی از جمله انجیر را کاهش میدهد. بهمنظور بررسی تأثیر سطحهای مختلف تنش شوری (6/0، 4، 6 و 8 میلیموس بر سانتیمتر) بر چهار دورگه انجیر، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بهطورکامل تصادفی انجام شد. دانهالهای مورد ارزیابی از تلاقی رقم مادری سبز (S) و چهار رقم برانجیر پوزدنبالی (P)، خرمایی (K)، شاه انجیری (Sh) و دانه سفیدD) )، (S×P، S×K، S×Sh و S×D) بهدست آمده بودند. اعمال تنش شوری در سطح هشت میلیموس بر سانتیمتر منجر به افزایش غلظت پرولین (18/9 برابر)، کاروتنوئیدها (04/8%(،تراکم روزنه (13/54 %)، کاهش مقدار نسبی آب برگ (24/%15)، نشاسته (42/%39)، طول (68/%23) و قطر روزنه (60/%24) و هدایت روزنهای (59/%73) نسبت به تیمار شاهد شد. با افزایش سطح شوری تا شش میلیموس بر سانتیمتر، غلظت قندهای محلولکل، کلروفیل b و کلروفیل کل در مقایسه با تیمار شاهد افزایش یافت. بیشترین مقدار پرولین، کلروفیلهای a و b، کلروفیل کل، کاروتنوئیدها، قندهای محلول کل و نشاسته در دورگه S×K اندازهگیری شد. در حالیکه کمترین مقدار نسبی آب برگ در دورگه S×D و کمترین غلظت کلروفیلb و کل در دورگه S× Sh اندازهگیری شد. همچنین دورگه S×Sh بیشترین مقدار کاهش طول و قطر روزنه و بیشترین افزایش تراکم روزنهای زیر شرایط تنش شوری را داشت، در حالیکه کمترین مقدار تراکم روزنهای در دورگه S×K مشاهده شد. همچنین در تیمار هشت میلیموس بر سانتیمتر، بیشترین و کمترین درصد تغییرهای هدایت روزنهای نسبت به تیمار شاهد بهترتیب در دورگههای S×P و S×K مشاهده شد. در بین چهار دورگه مورد بررسی، S×K شرایط تنش شوری را بیشتر از بقیه تحمل نمود و امکان استفاده از این دورگه در خاکهای شور تا سطح هشت میلیموس بر سانتیمتر وجود دارد.
Effect of Salinity Stress on Some Physiological and Biochemical Responses of Four Fig (Ficus carica L.) Hybrids. IJHST 2017; 18 (2) :143-158 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-254-fa.html
زارعی مهوش، عزیزی مجید، راحمی مجید، تهرانی فر علی، داورپناه سهراب. اثر تنش شوری بر برخی پاسخهای فیزیولوژیک و زیستشیمیایی چهار دورگه انجیر. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1396; 18 (2) :143-158