پسته یکی از مهمترین محصولات استراتژیک ایران است که از جنبههای مختلف اقتصادی و اجتماعی اهمیت ویژهای دارد. کیفیت پسته در شرایط نامساعد در زمان انبارمانی، به دلیل واکنشهای نامطلوب کاهش مییابد. بدین منظور، در این پژوهش اثر محلولپاشی قبل از برداشت کیتوسان (500 و 1000 میلیگرم در لیتر) و نانوکیتوسان (250 و 500 میلیگرم در لیتر) و آب مقطر (شاهد) بر کیفیت و ماندگاری پسته تازه رقماحمدآقاییدر چهار زمان مختلف (0، 25، 50 و 75 روز انبارمانی) در انبار سرد با دمای 5/0 ±4 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5 ±80درصد، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که تیمار نانوکیتوسان با غلظت 250 میلیگرم در لیتر توانست کمترین درصد کاهش وزن، بیشترین محتوای فنول کل، فعالیت آنتیاکسیدانی، محتوای پروتئین و روغن در 25 روز پس از انبارمانی را داشته باشد. بیشترین محتوای فلاونوئید کل در تیمار نانوکیتوسان با غلظت 500 میلیگرم در لیتر در روز 25 انبارمانی مشاهده شد. تیمار نانوکیتوسان در غلظت 500 میلیگرم در لیتر، موجب حفظ سفتی بافت شد و بیشترین میزان سفتی بافت را به خود اختصاص داد. همچنین نتایج طیفسنجی فروسرخ نزدیک نشان داد، فیبر نامحلول در شوینده خنثی (NDF)در چهار زمان اندازهگیری، روند متفاوتی نشان داد و پستههای پوششدهی شده با کیتوسان و نانوکیتوسان دارای NDF بیشتری نسبت به میوههای شاهد بودند و بیشترین محتوای NDF در تیمار کیتوسان حاوی 500 میلیگرم در لیتر در 50 روز انبارمانی مشاهده شد. با توجه به افزایش 30 روزه عمر پس از برداشت تیمارهای نانوکیتوسان در مقایسه با شاهد، کاربرد قبل از برداشت نانوکیتوسان 250 میلیگرم در لیتر میتواند بهعنوان یک راهبرد ایمن و کم هزینه برای افزایش عمر پس از برداشت پسته رقم احمدآقایی قابل توصیه باشد.
taghipour S, ehteshamnia A, hokmabadi H. The Effect of Pre-Harvest Chitosan and Nano-Chitosan Application on The Shelf Life and Quality of Fresh Pistachio (Pistacia vera L. Cv. 'Ahmad-Aghaei'). IJHST 2024; 25 (1) :149-162 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-620-fa.html
تقی پور شیرین، احتشام نیا عبداله، حکم آبادی حسین. اثر کاربرد قبل از برداشت کیتوسان و نانو کیتوسان بر عمر انباری و کیفیت پسته تازه (Pistacia vera L. cv. ‘Ahmad-Aghaei’). مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1403; 25 (1) :149-162