در سالهای اخیر، استفاده از پوششهای زیست تخریبپذیر و آنتیباکتریال بهعنوان یک جایگزین مناسب برای بستهبندیهای پلاستیکی، با هدف حفظ امنیت غذایی و حفظ کیفیت محصول بسیار مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. قهوهای شدن پوسته پسته باعث کاهش عمر پس از برداشت و بازارپسندی آن میشود. بدین منظور، در این بررسی اثر محلولپاشی قبل از برداشت کیتوزان (500 و 1000 میلیگرم در لیتر) و نانوکیتوزان (250 و 500 میلیگرم در لیتر) و آب مقطر (شاهد) بر کیفیت و ماندگاری پسته تر رقم ’احمدآقایی‘در چهار زمان مختلف (صفر، 25، 50 و 75 روز پس از برداشت) در سردخانه با دمای صفر درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 5 ±90درصد، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که در تیمار نانوکیتوزان حاوی 250 میلیگرم در لیتر کمترین کاهش وزن، بیشترین میزان فنول کل، فعالیت آنتی اکسیدانی، مقدار پروتئین و روغن در روز 25 پس از برداشت مشاهده شد. بیشترین میزان فلاونوئید در تیمار نانوکیتوزان حاوی 500 میلیگرم در لیتر در روز 25 مشاهده شد. تیمار نانوکیتوزان حاوی 500 میلیگرم در لیتر، موجب افزایش سفتی بافت شد و بیشترین میزان سفتی بافت را به خود اختصاص داد. همچنین پارامتر الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF) در چهار زمان اندازهگیری، روند متفاوتی نشان داد و پستههای پوششدهی شده با کیتوزان و نانوکیتوزان دارای NDF بیشتری نسبت به شاهد بودند. بیشترین میزان در تیمار کیتوزان حاوی 500 میلیگرم در لیتر در روز 50 پس از برداشت مشاهده شد. با توجه به نتایج این مطالعه، کاربرد نانوکیتوزان در مرحله قبل از برداشت میتواند ضمن ماندگاری مطلوب پسته تازه به مدت 75 روز، سبب حفظ ویژگیهای کیفی مغز پسته تر رقم ’احمدآقایی‘ (فنول و فلاونوئید کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی و کربوهیدراتهای محلول) نسبت به تیمار شاهد و تیمار کیتوزان شود.
taghipour S, ehteshamnia A, hokmabadi H. Effect of preharvests application of chitosan and Nano-chitosan on the shelf life and quality of pistachio (Pistacia vera L. cv. ‘Ahmad-Aghaei’). IJHST 2024; 25 (1) :149-162 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-620-fa.html
تقی پور شیرین، احتشام نیا عبداله، حکم آبادی حسین. محلولپاشی قبل از برداشت کیتوسان و نانو کیتوسان بر ماندگاری و کیفیت پسته تر رقم ’احمدآقایی‘. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1403; 25 (1) :149-162