دراین پژوهش تاثیر تیمار کمآبیاری و ویژگیهای آنتیاکسیدانی و بیوشیمایی میوه و برگ گیاه توتفرنگی
(FragariaxananassaDusch.) ارقام پاروس (Paros)و کویین الیزا (QueenEliza) در دو سال متوالی (1399-1398) در فصول مختلف رشدی بهار، تابستان و پاییز مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بهصورت کرتهای خرد شده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی، با سه سطح آبیاری (0، 30 و 65 درصد تخلیه رطوبتی خاک) در سیستم کاشتپشتهای دوردیفه و آبیاری قطرهای در بستر خاکی، در فضای باز ایستگاه تحقیقات کشاورزی گریزه شهرستان سنندج، بهاجرا درآمد. بر اساس مقایسه میانگینها: کمترین مقدار آسکوربات (8/44) و بیشترین مقدار آن (5/73) (بر حسب میکرومول برگرم وزنخشک)، به ترتیب در تیمار شاهد و تیمار 65 درصد تخلیهرطوبتی مشاهده شد. در روندی مشابه، مقدار گلوتاتیون (بر حسب میکرومول برگرم وزنخشک) در تیمار 65 درصد تخلیهرطوبتی حدود 74 درصد در مقایسه با تیمارشاهد افزایش نشان داد. مقایسه میانگینها نشان داد که محتوای آنزیم پلیفنلاکسیداز و فنیلآلانینآمونالیاز با افزایش شدت تنش کمآبیاری در برگ توتفرنگی بهصورت معنیداری افزایش یافت، بهطوریکه بیشترین مقدار آنزیمهای PALو PPO بهترتیب 3/43 و 58/0 (واحد پروتئین بر میلیگرم) در تیمار 65 درصد تخلیهرطوبتی و در تابستان مشاهد شدند. ظرفیت آنتیاکسیدانی و مقدار فنلکل و فلاونوئید کل با بالارفتن شدت تنش کمآبیاری روند افزایشی داشتند بهطوریکه در تنش کمآبیاری شدید مقدار این صفات به ترتیب 35، 48 و 92 درصد در مقایسه با شاهد افزایش پیدا کردند. برهمکنش رقم و سال بر محتوای آنزیم فنیلآلانینآمونالیاز و فنولیک اسید، بهخصوص در فصول تابستان و پاییز، معنیدار شد. آزمون مقایسه میانگینها بیشترین مقدار این صفات در رقم کویینالیزا را به ترتیب (67/41) واحد در میلیگرم پروتئین و (80/4 ) میلیگرم در گرم وزن تر نشان دادند. بهطور کلی در تنش ملایم کمآبیاری، شاخصهای بیوشیمیایی میوه حفظ و بهبود پیدا کردند. همچنین تغییر صفات در برگ و میوه نشان داد که در مقایسه بین دو رقم، "کویینالیزا" از تحمل بالاتری برخوردار بود.
دراین تحقیق تاثیر تیمار کمآبیاری و خصوصیات آنتیاکسیدانی و بیوشیمایی میوه و بافت برگ گیاه توتفرنگی(Fragaria x ananassa Dusch.)، ارقام پاروس و کویین الیزا (Paros &Queen Eliza) در طی دو سال متوالی در فصول مختلف رشدی بهار، تابستان و پاییز مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بهصورت کرتهای خرد شده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی، با سه سطح آبیاری (0، درصد 30 درصد و 65 درصد تخلیه رطوبتی خاک) در سیستم کاشتپشتهای دوردیفه و آبیاری قطرهای در بستر خاکی، در فضای باز ایستگاه تحقیقات کشاورزی گریزه شهرستان سنندج، بهاجرا درآمد. نتایج تجزیه واریانس نشانداد که شدتهای مختلف کمآبیاری بر بیشتر صفات کیفی میوه از جمله مواد جامدمحلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، ویتامین سی، فلاونوئید، آنتوسیانین، فنلکل، ظرفیت آنتیاکسیدانی و نیز صفات بیوشیمیایی برگ توتفرنگی از قبیل مقدار پرولین، کربوهیدراتها، پروتئینهای محلول، مالوندیالدئید، مقدار آسکوربات، گلوتاتیون، فنولیکاسید، پراکسیدهیدورژن، آنزیمهای فنیلآلانینآمونولیاز (PAL) و پلیفنلاکسیداز (PPO) تاثیر معنیدار داشت، ظرفیت آنتیاکسیدانی و مقدار فنلکل و فلاونوئید با بالارفتن شدت تنش کمآبیاری روند افزایشی داشتند بهطوریکه در تنش کمآبیاری شدید مقدار این صفات به ترتیب 35، 48 و 92 درصد در مقایسه با شاهد افزایش پیدا کردند. مقایسه میانگینها نشانداد که اثر متقابل رقم و سال بر محتوای آنزیم فنیلآلانینآمونولیاز و فنولیک اسید، بهخصوص در فصول تابستان و پاییز، معنیدار شد و بیشترین مقدار این صفات در رقم کویینالیزا مشاهده شد. بهطور کلی در تنش ملایم کمآبیاری، شاخصهای بیوشیمیایی میوه حفظ و حتی بهبود پیدا کردند. همچنین تغییر شاخصها در برگ و میوه نشان داد که در مقایسه بین دو رقم، "کویینالیزا" از تحمل بالاتری برخوردار بود.
Sarsaifee M, Solamani A, Ghaderi N, Amiri E. Evaluation of Biochemical and Antioxidant Changes of Two Strawberries (Paros and Queen Eliza) Cultivars under Deficit Irrigation Conditions. IJHST 2024; 25 (3) :303-318 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-683-fa.html
سرسیفی محمد، سلیمانی علی، قادری ناصر، امیری اسماعیل. ارزیابی تغییرات بیوشیمیایی و آنتیاکسیدانی دو رقم توت فرنگی پاروس و کویین الیزا تحت شرایط کمآبیاری. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1403; 25 (3) :303-318