[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
وبگاه های نمایه کننده::
اسامی داوران::
مبانی اخلاقی نشریه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
شماره شاپا
1680-7154
..
ناشر
انجمن علوم باغبانی
..
پیوندهای مفید

انجمن علوم باغبانی ایران
..
آمارهای نشریه
مقالات منتشر شده: 350
نرخ پذیرش: 66.6
نرخ رد: 33.4
میانگین داوری: 274 روز
میانگین انتشار: 256 روز
..
:: جلد 25، شماره 3 - ( پاییز 1403 ) ::
جلد 25 شماره 3 صفحات 318-303 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی تغییرات بیوشیمیایی و آنتی‌‌اکسیدانی دو رقم توت فرنگی پاروس و کویین الیزا تحت شرایط کم‌‌آبیاری
محمد سرسیفی ، علی سلیمانی ، ناصر قادری ، اسماعیل امیری
دانشگاه زنجان
چکیده:   (436 مشاهده)
دراین پژوهش تاثیر تیمار کم‌‌آبیاری و ویژگی‌‌های آنتی‌‌اکسیدانی و بیوشیمایی میوه و برگ گیاه توت‌‌فرنگی
(
Fragaria x ananassa Dusch.) ارقام پاروس (Paros) و کویین الیزا (Queen Eliza) در دو سال متوالی (1399-1398) در فصول مختلف رشدی بهار، تابستان و پاییز مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به‌‌صورت کرت‌‌های خرد شده بر پایه طرح بلوک‌‌های کامل تصادفی، با سه سطح آبیاری (0، 30 و 65 درصد تخلیه رطوبتی خاک) در سیستم کاشت‌‌پشته‌‌ای دوردیفه و آبیاری قطره‌‌ای در بستر خاکی، در فضای باز ایستگاه تحقیقات کشاورزی گریزه شهرستان سنندج، به‌‌اجرا درآمد. بر اساس مقایسه میانگین‌‌ها: کم‌‌ترین مقدار آسکوربات (8/44) و بیش‌‌ترین مقدار آن (5/73) (بر حسب میکرومول برگرم وزن‌‌خشک)، به ترتیب در تیمار شاهد و تیمار 65 درصد تخلیه‌‌رطوبتی مشاهده شد. در روندی مشابه، مقدار گلوتاتیون (بر حسب میکرومول برگرم وزن‌‌خشک) در تیمار 65 درصد تخلیه‌‌رطوبتی حدود 74 درصد در مقایسه با تیمارشاهد افزایش نشان داد. مقایسه میانگین‌‌ها نشان داد که محتوای آنزیم پلی‌‌فنل‌‌اکسیداز و فنیل‌‌آلانین‌‌آمونالیاز با افزایش شدت تنش کم‌‌آبیاری در برگ توت‌‌فرنگی به‌‌صورت معنی‌‌داری افزایش یافت، به‌‌طوریکه بیشترین مقدار آنزیم‌‌های PAL و PPO به‌‌ترتیب 3/43 و 58/0 (واحد پروتئین بر میلی‌‌گرم) در تیمار 65 درصد تخلیه‌‌رطوبتی و در تابستان مشاهد شدند. ظرفیت آنتی‌‌اکسیدانی و مقدار فنل‌‌کل و فلاونوئید کل با بالارفتن شدت تنش کم‌‌آبیاری روند افزایشی داشتند به‌‌طوری­که در تنش کم‌‌آبیاری شدید مقدار این صفات به ترتیب 35، 48 و 92 درصد در مقایسه با شاهد افزایش پیدا کردند. برهمکنش رقم و سال بر محتوای آنزیم فنیل‌‌آلانین‌‌آمونالیاز و فنولیک اسید، به‌‌خصوص در فصول تابستان و پاییز، معنی‌‌دار شد. آزمون مقایسه میانگین‌‌ها بیشترین مقدار این صفات در رقم کویین‌‌الیزا را به ترتیب (67/41) واحد در میلی‌‌گرم پروتئین و (80/4 ) میلی‌‌گرم در گرم وزن تر نشان دادند. به‌‌طور کلی در تنش ملایم کم‌‌آبیاری، شاخص‌‌های بیوشیمیایی میوه حفظ و بهبود پیدا کردند. همچنین تغییر صفات در برگ و میوه نشان داد که در مقایسه بین دو رقم، "کویین‌‌الیزا" از تحمل بالاتری برخوردار بود.
دراین تحقیق تاثیر تیمار کم­آبیاری و خصوصیات آنتی­اکسیدانی و بیوشیمایی میوه و بافت برگ گیاه توت­فرنگی(Fragaria x ananassa Dusch.)، ارقام پاروس و کویین الیزا (Paros & Queen Eliza) در طی دو سال متوالی در فصول مختلف رشدی بهار، تابستان و پاییز مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به­صورت کرت­های خرد شده بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی، با سه سطح آبیاری (0، درصد 30 درصد و 65 درصد تخلیه رطوبتی خاک) در سیستم کاشت­پشته­ای دوردیفه و آبیاری قطره­ای در بستر خاکی، در فضای باز ایستگاه تحقیقات کشاورزی گریزه شهرستان سنندج، به­اجرا درآمد. نتایج تجزیه واریانس نشان­داد که شدت­های مختلف کم­آبیاری بر بیشتر صفات کیفی میوه از جمله مواد جامدمحلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، ویتامین سی، فلاونوئید، آنتوسیانین، فنل­کل، ظرفیت ­آنتی­اکسیدانی و نیز صفات بیوشیمیایی برگ توت­فرنگی از قبیل مقدار پرولین، کربوهیدرات­ها، پروتئین­های محلول، مالون­دی­الدئید، مقدار آسکوربات، گلوتاتیون، فنولیک­اسید، پراکسیدهیدورژن، آنزیم­های فنیل­آلانین­آمونولیاز (PAL) و پلی­فنل­اکسیداز (PPO) تاثیر معنی­دار داشت، ظرفیت آنتی­اکسیدانی و مقدار فنل­کل و فلاونوئید با بالارفتن شدت تنش کم­آبیاری روند افزایشی داشتند به­طوریکه در تنش کم­آبیاری شدید مقدار این صفات به ترتیب 35، 48 و 92 درصد در مقایسه با شاهد افزایش پیدا کردند. مقایسه میانگین­ها نشان­داد که اثر متقابل رقم و سال بر محتوای آنزیم فنیل­آلانین­آمونولیاز و فنولیک اسید، به­خصوص در فصول تابستان و پاییز، معنی­دار شد و بیشترین مقدار این صفات در رقم کویین­الیزا مشاهده شد. به­طور کلی در تنش ملایم کم­آبیاری، شاخص­های بیوشیمیایی میوه حفظ و حتی بهبود پیدا کردند. همچنین تغییر شاخص­ها در برگ و میوه نشان داد که در مقایسه بین دو رقم، "کویین­الیزا" از تحمل بالاتری برخوردار بود.
 
واژه‌های کلیدی: توت‌‌فرنگی، صفات آنتی‌‌اکسیدانی، پلی‌‌فنول‌‌ها، پرولین، تنش خشکی
متن کامل [PDF 580 kb]   (115 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش های محیطی
دریافت: 1402/7/15 | پذیرش: 1403/4/29 | انتشار: 1403/12/18
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sarsaifee M, Solamani A, Ghaderi N, Amiri E. Evaluation of Biochemical and Antioxidant Changes of Two Strawberries (Paros and Queen Eliza) Cultivars under Deficit Irrigation Conditions. IJHST 2024; 25 (3) :303-318
URL: http://journal-irshs.ir/article-1-683-fa.html

سرسیفی محمد، سلیمانی علی، قادری ناصر، امیری اسماعیل. ارزیابی تغییرات بیوشیمیایی و آنتی‌‌اکسیدانی دو رقم توت فرنگی پاروس و کویین الیزا تحت شرایط کم‌‌آبیاری. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1403; 25 (3) :303-318

URL: http://journal-irshs.ir/article-1-683-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 25، شماره 3 - ( پاییز 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم و فنون باغبانی ایران Iranian Journal of Horticultural Science and Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.13 seconds with 45 queries by YEKTAWEB 4710