جهت بررسی اثر تیمار پس از برداشت سولفیدهیدروژن بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی میوه زغالاخته، آزمایشی فاکتوریل درقالب طرح بهطورکامل تصادفی در سه تکرار (هر تکرار شامل 60 عدد میوه) انجام شد. تیمارها شامل سولفیدهیدروژنسدیم(NaHS) در چهار سطح صفر، 6/0، 2/1 و 8/1 میلیمولار و زمانهای متفاوت انبارمانی (7، 14 و 21 روز) بود. میوهها بیدرنگ پس از تیمار، در سردخانه (دمای 2 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 85 درصد) قرار داده شدند. اندازهگیری متغیرهای فیزیولوژیکی به فاصله هر هفت روز یکبار صورت گرفت. براساس نتیجهها بیشینه مقدار آنتوسیانین (mg.g-1FW27/2) و اسکوربیک اسید (mg.100g-1 FW8/26) و کمترین مقدار H2O2(µmol.100g-1 FW41/0)در تیمار 6/0 میلیمولارNaHSمشاهده شد. تیمار 2/1 میلیمولارNaHSدر حفظ مقدار فنول کل (mg GA.100g-1 FW13/414) تاثیر بیشتری داشت. کاهش وزن در تیمار 8/1 میلیمولارNaHS بهطور معنیداری کمتر از سایر تیمارها بود. همچنین، در این سطح تیماری بیشترین میزان فلاونوئید (mg QUE.100g-1 FW9/27) و پرولین (mg.ml-124/0) بهدست آمد.میوههای تیمار شده با NaHS نسبت به شاهد توانستند شاخصهای فیزیکی و زیستشیمیایی را بهتر حفظ نمایند. با توجه به اهمیت نگهداری زغالاخته در سردخانه، حفظ سفتی، کیفیت ظاهری و ماندگاری طولانی مدت با کمترین درصد سرمازدگی، تیمار 6/0 میلیمولار NaHS میتواند مناسبتترین تیمار باشد.
ahmadkhani S, soleimani A, razavi F, kheiry A. Hydrogen Sulfide Postharvest Application Impacts on Physicochemical Attributes of Cornus mas Fruits during Cold Storage. IJHST 2021; 22 (4) :425-436 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-476-fa.html
احمدخانی سهیلا، سلیمانی علی، رضوی فرهنگ، خیری عزیزاله. تاثیر تیمار پس از برداشت سولفیدهیدروژن بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی میوه زغالاخته در طی انبارمانی سرد. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1400; 22 (4) :425-436