کارایی پیشتیمار غوطهوری در آب گرم بر افزایش عمر انبارمانی و حفظ ویژگیهای کمی و کیفی میوه انار رقم رباب نیریز در شرایط انبارداری سرد ارزیابی شد. میوهها به مدت 90 روز در دمای °C 5/0 ± 2 و رطوبت نسبی 5% ±90 نگهداری شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بهطورکامل تصادفی با 4 تکرار به ازای هر تیمار بود. فاکتورهای آزمایشی عبارت بودند از پیشتیمار گرمایی به مدت 4 دقیقه(در دو سطح: غوطهوری در آب گرم 45 درجه سلسیوس و آب مقطر 25 درجه سلسیوس به عنوان شاهد) و زمان نمونهگیری (روز صفر و فاصلههای زمانی30 روزه پس از آن). میزان کاهش وزن و شاخصهای ارزیابی شده در پوست تا یک ماه بدون تغییر بود که ناشی از سازوکار خوگیری درونی پوست میوهها به شرایط دمای سرمازدگی بود. در پی آن افزایش معنیداری در شاخصهای بروز آسیب سرمازدگی اتفاق افتاد. پس از 90 روز انبارداری، میزان فنول کل (عامل آنتیاکسیدانی غیرآنزیمی) و محتوای مالوندی آلدئید پوست میوههای تیمار شده به ترتیب 63 % بیشتر و 53/42 % کمتر از میوههای شاهد بود.همچنین، میوههای تیمار شده 63/23 % کاهش وزن کمتر و نشانههای آسیب سرمازدگی کمتری داشتند، اما ویژگیهای کیفی آنها همانند میوههای شاهد بود.
Taghipour L, Rahemi M, Assar P. Alleviating Chilling Injury and Extending the Shelf Life of Pomegranate Fruit cv. Rabab-e-Neyriz by Pre-Storage Heat Treatment. IJHST 2020; 21 (2) :183-194 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-420-fa.html
تقی پور لیلا، راحمی مجید، عصار پدرام. کاهش آسیب سرمازدگی و افزایش عمر انبارمانی میوه انار رقم رباب نیریز با کاربرد پیش تیمار گرمایی. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1399; 21 (2) :183-194