شوری یکی از مهمترین تنشهای غیرزیستی است که موجب کاهش محصولهای کشاورزی میشود. بهمنظور ارزیابی شووری کلرید سدیم بر رشد و عملکرد چای ترشآزمایشی با غلظتهای مختلف شوری (صفر، 20، 40، 60، 80، 100، 120 و 140 میلیمولار) از منبع کلرید سدیم بهصورت طرح بهطورکامل تصادفی در چهار تکرار در شرایط گلخانهای انجام شد. گیاهان در بستر پومدیا در گلدانهای 12 لیتری کاشته شدند و شوری در مرحله دو برگی اعمال شد. هدایت الکتریکیوpHبستر کشت بهطور منظم کنترل گردید تا تغییرهای آنها به کمینه برسد. نتیجهها نشان داد که اثر غلظتهای مختلف شوری بر مقدار مادههای جامد محلول، ویتامین C، آنتیاکسیدان کل و آنتوسیانین معنیدار (P≤0.05)شد. میزان ویتامین C و آنتیاکسیدان در تیمار 140 میلیمولار نسبت به تیمار بدون شوری بهترتیب 8/74 و 50 درصد افزایش نشان داد. تأثیر تیمارها بر رشد میوه چای ترش از لحاظ قطر، وزن تر و وزن تر دانه معنیدار بود و کمترین میزان قطر و وزن تر میوه مربوط به تیمار با غلظت 140 میلیمولار بود. بین آنتیاکسیدان و ویتامین Cهمبستگی مثبت معنیداری در سطح احتمال 1% مشاهده شد. بهنظر میرسد گیاه چای ترش تحمل شوری 140 میلیمولار کلرید سدیمی را در کاشت بیخاک دارا میباشد.
nooralizadeh Z, Tabatabaie J. Effect of Sodium Chloride Salinity on the Growth and Some Phytochemical Properties of Roselle (Hibiscus sabdariffa L.). IJHST 2021; 22 (1) :89-98 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-356-fa.html
نورعلی زاده زهرا، طباطبایی جلال. تاثیر شوری کلرید سدیمی بر رشد و برخی ویژگیهای فیتوشیمیای چای ترش. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1400; 22 (1) :89-98