کاهش انرژی درونی پس از برداشت گل بریدنی ورد سبب سرعت بخشی به پیری و پیشگیری از باز شدن کامل غنچه گل میشود. در این آزمایش اثر تامینکنندههای انرژی شامل ساکارز (%1، %2 و 3%)، مانیتول (100، 200 و 300 میلیمولار) و آدنوزینتری فسفات (ATP: 1/0، 3/0، 5/0 و 7/0 میلیمولار) بر ماندگاری ورد رقم سامورایی بررسی شد. نتیجه تیمار پیوسته با منابع تامینکننده انرژی نشان داد که ATPدر غلظت 7/0 میلیمولار بیشترین تاثیر را در افزیش عمر گلجایی داشت (2/14 روز) که در مقایسه با تیمار شاهد (2/8 روز)، ماندگاری را 8/5 روز افزایش داد. غلظتهای3/0 و 5/0 میلیمولار ATP به ترتیب عمر گلجایی را به 11 و 12 روز رساندند. همچنین ماندگاری در ساکارز 3%، 4/11 روز بود. در تیمارهای یاد شده جذب محلول، وزن تر نسبی و قطر نسبی گل نسبت به سایر تیمارهابیشتر بود. از سوی دیگر میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز و نشت یونی گلبرگ در دوره پس از برداشت در گلهای تیمار شده با غلظتهای 7/0 و 5/0 میلیمولار ATPکمتر بود. بر اساس نتیجهها، کاربرد غلظتهای مختلف مانیتول نتوانست ماندگاری ورد را افزایش دهد و حتی اثر منفی در کیفیت گلها داشت، به طوری که ماندگاری گلها را 8/1 روز نسبت به تیمار شاهد کاهش داد. نتیجهها نشان داد که تامین انرژی مورد نیاز گلها با استفاده از ATP میتواند راهکار اثرگذاری برای حفظ ماندگاری در گلهای بریدنی ورد باشد. بهطوریکه برای حفظ کیفیت گلها پس از برداشت میتوان استفاده از ATP (7/0 و 5/0 میلیمولار) در محلول گلجایی را پیشنهاد داد.
shafeii E, Roein Z, Shiri M A. Effect of Exogenous Application of Different Sources of Energy Supply on Postharvest Quality of Rosa hybrida cv. Samurai Cut Flower. IJHST 2019; 20 (3) :275-284 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-178-fa.html
شافعی ادریس، روئین زینب، شیری محمد علی. اثر کاربرد برونزای منابع مختلف تأمینکننده انرژی بر کیفیت پس از برداشت گل بریدنی ورد. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1398; 20 (3) :275-284