مواد شیمیایی مانند اسید سالیسیلیک (SA) و فسفیت پتاسیم (PPH)، مواد شیمیایی دفاعی هستندکه به عنوان مواد شیمیایی القائی باعث تشدید مقاومت میوه پرتقال به پوسیدگی کپکسبز ناشی از Penicillium digitatum L. میشوند. هدف از این پژوهش بررسی SA و PPH بر کاهش پوسیدگی و حفظ کیفیت و کمیت پس از برداشت پرتقال والنسیا در طول نگهداری در انبار سرد بود کهآزمایش اول به صورت طرح کاملاً تصادفی و آزمایش دوم به صورت آزمایش فاکتوریل درقالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارها شامل SA( 0، 500، 1000 و 2000 میلیگرم در لیتر) و PPH (0، 5/0، 1 و 2 میلیلیتر در لیتر) بود. در آزمایش اول میوهها در محلولهای SAو PPHبه مدت 10 دقیقه غوطهور شدند، سپس بعد از دو هفته نگهداری در دمای °C5با ایجاد زخم در میوهها، با اسپور قارچ کپک سبز مایهزنی شدند و دو هفته دیگر در انبار سرد نگهداری گردید. در آزمایش دوم میوهها در محلولهای ذکر شده غوطهور (10 دقیقه) و سپس به مدت 3 و 6 هفته در سردخانه ( %85 رطوبت نسبی[1] و دمایC °5) نگهداری شدند. نتایج نشان داد که SAدر غلظت 1000 میلیگرم در لیتر و PPHدر غلظت 5/0میلیلیتر در لیتر به طور معنیداری پوسیدگی را کاهش دادند. فسفیت پتاسیم در غلظتهای 5/0 و 1 میلیلیتر در لیتر میزان فنول کل را به طور معنیداری افزایش داد همچنین فسفیت پتاسیم در غلظتهای 5/0 و 1 میلیلیتر در لیتر باعث جلوگیری از کاهش وزن در طول نگهداری در انبار سرد گردید. همچنین PPHبه طور معنیداری باعث افزایش فسفر و پراکسید هیدروژن در پوست پرتقال والنسیا گردید. از این پژوهش نتیجه گرفته شد که میتوان از فسفیت پتاسیم در غلظت 5/0 میلی لیتر در لیتر برای جلوگیری از پوسیدگی میوه مرکبات در انبار سرد استفاده نمود.
Rahemi M, Mirshekari M, Delavar Ardekani Z. Postharvest Application of Salicylic Acid and Potassium Phosphite in Reducing Decay and Maintaining the Quality of Valencia Orange (Citrus sinensis L.) Fruit During Cold Storage. IJHST 2024; 25 (4) :441-460 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-693-fa.html
راحمی مجید، میر شکاری محدثه، دلاور اردکانی زهرا. کاربرد پس از برداشت اسید سالیسیلیک و فسفیت پتاسیم در کاهش پوسیدگی و حفظ کیفیت میوه پرتقال والنسیا طی نگهداری در انبار سرد. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1403; 25 (4) :441-460