استفاده از مواد طبیعی جهت حفظ کیفیتو افزایش ماندگاری محصولات برای ترویج محصول سالم مدنظر جوامع بشری است. بدین منظور بررسی اثر ترکیبی کلریدکلسیم، اسانس زنیان و عصاره جلبک دریایی بر ماندگاری میوه توتفرنگی رقم کاماروسا آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو عامل انجام شد. عامل نخست شامل تیمارهای کلریدکلسیم (0 و 5 گرم در لیتر)، عصاره جلبک اسپرولینا (0، 50 و 100 میلی لیتر در لیتر)، اسانس زنیان (0، 5/0 و 1 میلیلیتر در لیتر) و ترکیب آنها در 18 سطح و عامل دوم زمان انبارمانی در چهار، هشت و 12 روز پس از تیمار بود. نتایج نشان داد، کاربرد تیمارهای مورد استفاده و مدت زمان انبارمانی روی تمام صفات تاثیر معنیداری داشتند، بهطوریکه با افزایش مدت انبارمانی صفاتی چون ویتامین ث، TA، سفتی بافت، آنتوسیانین کاهش و درصد پوسیدگی و TSS میوه روندی افزایشی نشان داد. در مقابل کاربرد مواد پوششی موجب تاخیر در کاهش تمام صفات مورد اندازهگیری شدند. کمترین درصد پوسیدگی در تیمارهای زنیان باکلریدکلسیم در روز دوازدهم و بیشترین استحکام بافت در تیمارهای زنیان2 (1 میلیلیتر در لیتر)+ جلبک2 (100 میلیلیتر در لیتر)+ کلریدکلسیم (5 گرم در لیتر) در روز چهارم بهدست آمد. بیشترین TA و ویتامین ث در تیمارهای حاوی جلبک در روز چهارم حاصل شد. بیشترین میزان TSSدر روز دوازدهم مربوط به تیمار زنیان1 (5/0 میلیلیتر در لیتر)+ جلبک1 (50 میلیلیتر در لیتر) و بیشترین میزان انتوسیانین در غلظت پنج گرم در لیتر کلریدکلسیم در چهار روز انبارمانی مشاهده شد.در مجموع کاربرد اسانس زنیان با کلریدکلسیم بهدلیل حفظ ماندگاری و استحکام توتفرنگی طی انبارمانی، توصیه میگردد.
Nouri Z, Mohammad M, Kohanmoo M A, Nikkhah R. Investigating the Effect of Calcium Chloride, Ajowan Essential Oil and Seaweed Extract on The Shelf Life of Strawberry cv. Camarosa. IJHST 2024; 25 (4) :461-472 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-688-fa.html
نوری ظهورالدین، هدایت محمد، کهن مو محمد امین، نیکخواه رحیم. بررسی اثر کلرید کلسیم، اسانس زنیان و عصاره جلبک دریایی برماندگاری میوه توت فرنگی رقم کاماروسا. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1403; 25 (4) :461-472