کلروز آهن ناشی از تنش بیکربنات باعث کاهش عملکرد، تاخیر در میوهدهی، کاهش کیفیت میوه و اختلال در فرآیندهای رشد و فتوسنتز در گیاهان میشود.در این پژوهش اثر اسیدهای آلی بر تعدیل تنش بیکربنات در برخی ارقام هلو مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با 18 تیمار و سه تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد مطالعه در این آزمایش شامل سه رقم هلو پیوند شده روی پایه جیاف 677، سه سطح بیکربنات کلسیم (صفر، 5/7 و 15 میلیمولار) و دو سطح اسیدهای آلی (صفر و 10 میلیمولار) بود. در بین ارقام مورد مطالعه رقم جیاچهیل حساسترین رقم و برزگر مقاومترین رقم به کلروز ناشی از کمبود آهن بود. اسیدهای آلی بهطور معنیداری سبب بهبود ویژگیهای رشدی ارقام مختلف بهویژه در شرایط تنش بیکربنات کلسیم شدند. بهطوریکه اسیدهای آلی شدت کلروز ناشی از کمبود آهن را در ارقام مورد مطالعه تا 20 درصد کاهش دادند. در بررسی صفات فیزیولوژیک و زیستشیمیایی مشخص گردید که اسیدهای آلی سبب بهبود محتوای نسبی آب برگ (تا 16 درصد)، میزان کلروفیل (تا 33 درصد)، تجمع پرولین (تا 9/35 درصد) و همچنین افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی شامل کاتالاز (تا 4/23 درصد)، سوپراکسیداز دیسموتاز (تا 5/26 درصد) و گایاکول پراکسیداز (تا 4/14 درصد) شدند. اسیدهای آلی با بهبود روابط آبی، کلروفیل برگ و آنزیمهای آنتیاکسیدانی سبب بهبود ویژگیهای رشدی نهالهای هلو در شرایط تنش بیکربنات شدند.
Akbarpoor E, Mirzaalian Dastjerdi A, Imani A, Shamili M. Effects of Organic Acids on Modulation of Bicarbonate Stress in Some Peach Cultivars grafted on GF677 Rootstock. IJHST 2022; 23 (4) :675-690 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-598-fa.html
اکبرپور احسان، میرزاعلیان دستجردی عبدالمجید، ایمانی علی، شمیلی منصوره. اثرهای اسیدهای آلی بر تعدیل تنش بیکربنات در ارقام هلو پیوند شده بر پایه GF677. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1401; 23 (4) :675-690