[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: جلد 22، شماره 4 - ( زمستان 1400 ) ::
جلد 22 شماره 4 صفحات 424-411 برگشت به فهرست نسخه ها
تغییرهای ریخت‌شناسی و ترکیب‌های بیوشیمیایی اسانس آویشن دنایی زیر تاثیر محلول‌پاشی با نانوکمپلکس روی-سالیسیلیک اسید و مدت انبارمانی
امیررضا توکلی، عبدالحسین ابوطالبی جهرمی، وحید روشن سروستانی، عبدالرسول ذاکرین
دانشگاه آزاد جهرم
چکیده:   (233 مشاهده)
به‌منظور بررسی اثر نانوکمپلکس روی-اسید­سالیسیلیک و مدت انبارمانی بر ویژگی‌های باغبانی و فیتوشیمیایی آویشن دنایی (Thymus daenensis Celak)، پژوهشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی به‌صورت فاکتوریل در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی فارس انجام شد. محلول‌پاشی گیاهان در دو مرحله به فاصله 15 روز بعد از استقرار، در سطوح صفر، 1/0، 3/0 و 5/0 درصد حجمی-حجمی انجام شد. پس از برداشت گیاهان و انبارمانی در طول دوره‌های صفر، 2، 4 و 6 ماه در دمای اتاق، تغییرهای کمی و کیفی اسانس، محتوای ترکیب‌های فنولی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی اندام هوایی بررسی شد. براساس نتایج محلول‌پاشی نانوکمپلکس روی-سالیسیلیک اسید 3/0 درصد، باعث افزایش ارتفاع بوته، وزن تر، وزن خشک، ارتفاع گل‌آذین، طول برگ، عرض برگ و نسبت وزن تر به خشک به‌ترتیب نسبت به شاهد بدون محلول‌پاشی به میزان 5/32، 7/26، 2/19، 3/38، 2/22 و 08/27 درصد شد. مدت انبارمانی اثر معنی‌داری بر درصد اسانس نداشت. غلظت 3/0 درصد نانوکمپلکس، مقدار اسانس را 822/0 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. اثر برهمکنش غلظت نانوکمپلکس و زمان انبارمانی بر درصد اسانس معنی‌دار نشد. ترکیب‌های غالب اسانس، کارواکرول، تیمول، پی-سیمن و بورنئول بود. بیشترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره گیاه مربوط به برهمکنش محلول‌پاشی نانوکمپلکس روی-اسیدسالیسیلیک با غلظت 1/0 درصد و نگه­داری به­مدت 60 روز بود. تیمار با نانوکمپلکس روی-اسیدسالیسیلیک (در غلظت 3/0 درصد) باعث بهبود ویژگی‌های رویشی و مدت انبارمانی و افزایش درصد اسانس گردید.
واژه‌های کلیدی: مواد فنولی، پتانسیل آنتی‌اکسیدانی، درصد اسانس
متن کامل [PDF 1370 kb]   (81 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گیاهان دارویی
دریافت: 1399/8/22 | پذیرش: 1400/3/9 | انتشار: 1400/11/22
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tavakoli A R, Aboutalebi Jahromi A, Rowshan Sarvestani V, Zakerin A. Changes in Morphology and Biochemical Compounds in Essential Oil of Thyme (Thymus daenensis Celak.) under Foliar Application of Zinc-Salicylic Acid Nano-complex and Storage Duration. IJHST. 2021; 22 (4) :411-424
URL: http://journal-irshs.ir/article-1-501-fa.html

توکلی امیررضا، ابوطالبی جهرمی عبدالحسین، روشن سروستانی وحید، ذاکرین عبدالرسول. تغییرهای ریخت‌شناسی و ترکیب‌های بیوشیمیایی اسانس آویشن دنایی زیر تاثیر محلول‌پاشی با نانوکمپلکس روی-سالیسیلیک اسید و مدت انبارمانی. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1400; 22 (4) :424-411

URL: http://journal-irshs.ir/article-1-501-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 22، شماره 4 - ( زمستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم و فنون باغبانی ایران Iranian Journal of Horticultural Science and Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 29 queries by YEKTAWEB 4422