پوششهای خوراکی با کنترل تبادل گازها و بخار آب به حفظ کیفیت و ماندگاری محصولات باغبانی کمک میکنند.هدف از این مطالعه بررسی تأثیر پوششهای خوراکی صمغکتیرا غنیشده با اسانس دارچین بر افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت اناردانههایرقم "رباب نیریز" بود. این مطالعه در قالب طرح کاملا تصادفی در یک آزمایش فاکتوریل با سه فاکتور شامل صمغ کتیرا در چهار غلظت (0، 75/0، 5/1 و 3 گرم در لیتر)، اسانس دارچین در سه سطح (0، 250 و 500 میکرولیتر در لیتر) و سه زمان نگهداری (0، 15 و 30 روز) با سه تکرار انجام شد. اناردانهها در محلولهایی با غلظتهای مختلف صمغ، اسانس و ترکیبی از غلظتهای مختلف صمغ و اسانس به روش غوطهوری بهمدت 90 ثانیه پوشش داده شدند و سپس در انبار با دمای 1±4 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90-75 درصد بهمدت 30 روز نگهداری شدند. نتایج نشان داد که استفاده از غلظتهای 75/0 و 5/1 گرم بر لیتر صمغ کتیرا بهترتیب 84/45 و 85/74 درصد، فساد قارچی را در اناردانهها نسبت به شاهد کاهش داد. کاهش فعالیت قارچی در انارهای پوشش دادهشده با اسانس دارچین (250 میکرولیتر در لیتر) نیز مشاهده شد. در آخرین روز انبارمانی، آریلهای پوششداده شده با تیمار ترکیبی صمغ (75/0 و 5/1 گرم در لیتر) و اسانس دارچین (250 میکرولیتر در لیتر) نسبت به شاهد با بهترتیب 29/35 و 21/39 درصد، کاهش وزن کمتری نشان دادند. بیشترین محتوای فنول کل و آنتوسیانین در تیمار تلفیقی صمغ کتیرا (5/1 گرم در لیتر) با اسانس دارچین (500 میکرولیتر در لیتر) حاصل شد. بهطورکلی میتوان غلظتهای پایین صمغ کتیرا (75/0 و 5/1 گرم در لیتر)، غلظت 250 میکرولیتر در لیتر اسانس دارچین و ترکیبی از این دو را برای حفظ کیفیت اناردانههای رقم رباب نیریز معرفی نمود.
Zare S, Mirdehghan H, Dehestani-ardakani M. The Effect of Tragacanth Gum Edible Coating in Combination with Cinnamon Essential Oil on the Quality of Pomegranate Arils "Rabab-E-Neyriz" During Storage Life. IJHST 2024; 25 (4) :473-486 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-657-fa.html
زارع سمیه، میردهقان حسین، دهستانی اردکانی مریم. تأثیر پوشش خوراکی صمغ کتیرا در ترکیب با اسانس دارچین بر کیفیت اناردانه میوه رقم "رباب نیریز" طی انبارمانی. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1403; 25 (4) :473-486