بهمنظور بررسی اثر پوترسین بر رشد و توسعه میوه زیتون، آزمایشی در سالهای 1397و1398روی درختان زیتون رقم فیشمی تخم کبکی که در سال پرمحصول قرار داشتند، اجرا شد. تیمارها شامل شاهد (میوه نرمال و میوههای ساچمهای)، میوه نرمال، میوه ساچمهای، میوه نرمال همراه با غلظت 3 و 6 میلیمول در لیتر پوترسین و میوه ساچمهای همراه با غلظت 3 و 6 میلیمول در لیتر پوترسین بودند که در زمان دو هفته بعد از تمامگل روی شاخههای زیر تیمار، محلولپاشیها انجام شدند. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تشکیل میوه و ویژگیهای فیزیکی میوه (میانگین وزن، طول، قطر، وزن گوشت و هسته و نسبت گوشت به هسته 10 میوه) بررسی شدند.نتیجهها نشان داد که محلولپاشی با پوترسین سبب افزایش وزن کل میوه نرمال شد. کاربرد پوترسین در غلظتهای 3 و 6 میلیمول در لیتر سبب افزایش وزن و شمار میوه نرمال در زمان برداشت شد. تیمار میوههای ساچمهای بیشترین شمار گل، گل کامل و گل نر را در سال بعد نسبت به شاهد تولید نمود. تیمار میوه نرمال همراه با غلظتهای مختلف پوترسین بر تشکیل شمار گل در سال بعد تاثیر چندانی نداشت. تنها تیمار میوههای ساچمهای همراه با غلظت 6 میلیمول در لیتر پوترسین سبب افزایش شمار گل، گل کامل و گل نر در سال بعد گردید.
zare M, rahemi M. Effects of Putrescine Application and Fruit Thinning on Fruit Development and Return Bloom of Olive cv. Fishomi Tokhme-Kabki. IJHST 2019; 20 (2) :115-128 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-313-fa.html
زارع مریم، راحمی مجید. اثرهای کاربرد پوترسین و تنک میوه بر رشد و نمو میوه و گلدهی سال بعد زیتون رقم فیشمی تخم کبکی. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1398; 20 (2) :115-128