در این پژوهش اثرهای شوری و نیتروژن بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیک، زیستشیمیایی و رشدی سه رقم زیتون (ابوسطل، آربکین و کنسروالیا) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش با چهار سطح شوری (صفر، ۴۰، ۸۰ و ۱۶۰ میلیمولار کلراید سدیم) به همراه سه سطح نیتروژن از منبع سولفات آمونیم (صفر، ۲۰۰ و ۴۰۰ میلیگرم بر لیتر) بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. شوری بهطور معنیداری بر تمام ویژگیها اثر منفی داشت، گرچه شدت آن در میان رقمها متفاوت بود. افزایش غلظت کلراید سدیم، رشد نهال، شمار برگ در نهال، نسبت پتاسیم به سدیم ریشه و برگ، جذب و غلظت نیتروژن ریشه و برگ، غلظت پتاسیم، کلسیم، منیزیم و فسفر ریشه و برگ را کاهش، درحالیکه غلظت سدیم و کلر ریشه و برگ را افزایش داد. افزایش سطح نیتروژن تا ۲۰۰ میلیگرم بر لیتر کاهش رشد نهال و شمار برگ را بهبود داد. در غلظت ۲۰۰ میلیگرم بر لیتر نیتروژن غلظت سدیم، کلر و کلسیم ریشه و برگ کاسته و نسبت پتاسیم به سدیم، جذب و غلظت نیتروژن ریشه و برگ، غلظت پتاسیم، منیزیم و فسفر ریشه و برگ افزایش یافت. میتوان نتیجه گرفت در شرایط شور، افزایش غلظت نیتروژن تا 200 میلیگرم بر لیتر در رقمهای حساس به نمک در مقابل اثرهای منفی شوری مطلوب خواهد بود،ولی افزایش بیشتر غلظت نیتروژن (400 میلیگرم بر لیتر)، ممکن است بدون تاثیر و یا حتی برای رشد گیاه مضر باشد. در این آزمایش، ﺑﺮرﺳﯽ پاسخ رقمها ﺑﻪ ﺷﻮری ﻧـﺸﺎن داد ﮐـﻪ رﻗـﻢ ابوسطل یک رقم بسیار متحمل در بالاترین سطح شوری، رقم آربکین متحمل و کنسروالیا رقمی حساس به شوری است.
Hamzehei Z, Ebadi A, Moez-Ardalan M, Kalatejari S. Effect of Nitrogen on Physiological Characteristics and Macronutrients Concentration of Three Olive (Olea europaea L.) Cultivars under Salt Stress. IJHST 2019; 20 (2) :241-250 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-243-fa.html
حمزه ئی زینب، عبادی علی، معزاردلان محمد، کلاته جاری سپیده. اثر نیتروژن بر ویژگیهای فیزیولوژیکی و غلظت عنصرهای غذایی پرمصرف سه رقم زیتون در تنش شوری. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1398; 20 (2) :241-250