میوه سبز بالغ لیموی آب بهدلیل ارزش تغذیهای و دارویی، جایگاه ویژهای در سطح بینالمللی دارد. با این وجود، وقوع سریع فرآیندهای مرتبط با پیری مانند کاهش وزن و تغییر رنگ پوست، از مهمترین چالشهای کیفی پس از برداشت این محصول و نیازمند توجه جدی است. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی تاثیرپذیری شاخصهای کیفی میوه در پاسخ به تیمار پس از برداشت اسید سالیسیلیک بود.میوهها بهمدت پنج دقیقه در محلولهای اسید سالیسیلیک (5/1، 3، و 5/4 میلیمولار) یا آب مقطر (شاهد) غوطهور و سپس بهمدت 30 روز در دمای هشت درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5 ± 80 درصد نگهداری شدند. ارزیابیها هر ۱۰ روز یکبار انجام شد. تیمار میوهها، بهویژه در غلظت ۳ میلیمولار، باعث کاهش معنیدار افت وزن و نشت الکترولیت پوست میوه در طول دوره انبارمانی شد. تیمار با غلظتهای ۳ و 5/4 میلیمولار با پایداری بیشتر در میزان مواد جامد محلول کل و بهبود قابل توجه در شاخص طعم نهایی آب میوه همراه بود. افزونبرآن، بیشترین میزان اسید آسکوربیک، اسید قابل تیتر، ترکیبات فنولی کل و فعالیت پاداکسنده آب میوه، بههمراه بیشترین میزان کلروفیل و کمترین مقدار کاروتنوئید پوست، و نیز بالاترین امتیاز در ارزیابی حسی از منظر پذیرش کلی مصرفکننده مربوط به میوههای زیر تیمار ۳ میلیمولار اسید سالیسیلیک بود. بنابراین، تیمار ۳ میلیمولار اسید سالیسیلیک میتواند راهکاری ایمن و دوستدار محیط زیست برای حفظ کیفیت و ویژگیهای تغذیهای و بازارپسندی مطلوب میوه لیموی آب باشد.
Assar P, Taghipour L. Salicylic Acid Treatment as an Effective Approach to Address Postharvest Quality Challenges in Mexican Lime (Citrus aurantifolia Swingle cv.(. IJHST 2025; 26 (2) :165-184 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-728-fa.html
عصار پدرام، تقی پور لیلا. تیمار اسید سالیسیلیک بهعنوان راهبردی کارآمد برای رویارویی با چالشهای کیفی پس از برداشت لیموی آب. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1404; 26 (2) :165-184