مرکز تحقیقات اموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب کرمان
چکیده: (18 مشاهده)
پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر دو تنظیمکننده رشد بر میزان مقاومت به یخزدگی شکوفههای زردآلوی رقم تبرزه انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل با سه تیمار دمایی (صفر، 5/1- و 3- درجه سلسیوس) و دو تنظیمکننده رشد [پروهگزادیون کلسیم (40 و 60 میلیگرم در لیتر) و اسید سالیسیلیک (نیم و یک میلیمولار)]، به همراه شاهد بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. صفاتی نظیر درصد مادگی سالم، درصد جوانهزنی دانه گرده، درصد نشت یونی، غلطت پرولین آزاد و میزان فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانیشامل کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که از نظر خسارت به مادگی در رقم مورد بررسی، اختلاف معنیداری بین دماهای اعمال شده و تنظیم کنندههای رشد وجود داشت. درصد مادگی سالم در دمای منفی سه درجهسلسیوس نسبت به دمای صفر درجه سلسیوس سه برابر کاهش یافته است. کاهش دما سبب کاهش درصد جوانهزنی دانه گرده شده، در حالی که تیمار با تنظیم کنندههای رشد سبب افزایش درصد جوانهزنی دانه گرده شد. تیمارهای اعمال شده، تاثیری در میزان نشت یونی و غلظت پرولین نداشتند. به طورکلی، کاربرد اسید سالیسیلیک و پروهگزادیون کلسیم، برای افزایش مقاومت به یخزدگی شکوفههای زردآلو نتایج مثبتی را نشان داده است.
hajilou J, mohakhanimmadreza S, safari Z. The effect of Different Concentrations of Salicylic Acid and Prohexadione Calcium on Freezing Resistance of Blossoms in Apricot Cultivar "Tabarzeh". IJHST 2025; 26 (2) :125-136 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-689-fa.html
حاجیلو جعفر، محمدرضاخانی سهیلا، صفری زهرا. تاثیر غلظت های مختلف اسید سالیسیلیک و پروهگزادیون کلسیم بر میزان مقاومت به یخزدگی شکوفههای زردآلوی رقم تبرزه. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1404; 26 (2) :125-136