این پژوهش با هدفبررسی تأثیر کاربرد سیلیسیم و سلنیومبر شاخصهای رشدی، عملکرد و کیفیت میوه درختان به (Cydonia oblonga Mill.) رقم اصفهان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل:سلنیومدر غلظتهای نیم و یک میلیگرم بر لیتر وسیلیسیمدر غلظتهای یک و دو میلیمولار بودند که در دو مرحله۳۰و ۴۵ روز پس از تمام گل، (مطابق با پنج و ۲۰ اردیبهشتماه) به روش محلولپاشی اعمال گردیدند. ویژگیهای مورد ارزیابی شاملسطح برگ، شاخص کلروفیل، عملکرد کمی و کیفی میوه،وزن میوه، مواد جامد محلول، اسیدیته، اسیدهای آلی و همچنینفنل کل، ویتامین C، آنتوسیانینها و کاروتنوئیدها بودند. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان دادکهتیمار ترکیبی سلنیوم یک میلیگرم بر لیتر و سیلیسیم دومیلیمولاردر مرحله کاربرد ۴۵ روز پس از گلدهی، بهطور معنیداری ( (p≤0.5موجبافزایش وزن میوه، عملکرد درختان، شاخص کلروفیل، محتوای ترکیبات فنولی، ویتامین C، آنتوسیانینها و کاروتنوئیدهاگردید. همچنین، این تیمار منجر بهبهبود مواد جامد محلول و کاهش محسوس اسیدیتهمیوه شد.در مجموع، یافتههای این مطالعه مؤیدکارایی بهینه کاربرد توأم سیلیسیم و سلنیومبهویژه در غلظتهای ذکرشده درافزایش کمّی و کیفی محصول به رقم اصفهاناست، که میتواند به عنوان یک راهکار مدیریتی در باغات مورد توجه قرار گیرد.
mahmodi S, pakkish Z, mohammadrezakhani S. Investigating the Role of Silicon and Selenium on Yield and Related Traits in Quince Tree of Isfahan Variety. IJHST 2025; 26 (1) :35-46 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-682-fa.html
محمودی سکینه، پاک کیش زهرا، محمدرشاخاتی سهیلا. بررسی نقش سیلیسیم و سلنیوم روی عملکرد و صفات مرتبط با آن در میوه به رقم اصفهان. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1404; 26 (1) :35-46