گروه علوم باغبانی، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران
چکیده: (584 مشاهده)
هدف از این پژوهش شناسایی و گزینش نژادگانهای برتر گردو بر اساس ویژگیهای میوهکاری، درصد روغن و میزان کلسیم و فسفر مغز گردو در مناطق مختلف گردوکاری استان کهگیلویه و بویراحمد بود. در این پژوهش 14 نژادگان برتر گردو در مناطق مختلف استان مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. نتایجنشاندادکهنژادگانهای مختلفازنظرصفاتمیوهکاریدارای اختلاف معنیداری میباشند. از میان 14 نژادگان ارزیابی شده، بیشترین میانگین وزن میوه گردو با پوست سبز مربوط به نژادگانهای کوخدان 1 و دلیرج 1 به ترتیب با میانگین 76/76 و 39/73 گرم، بیشترین وزن گردو بدون پوست سبز در نژادگانهای کوخدان 1 و ستنگان 1 و2 به ترتیب با میانگین 26/30 و 17/28 و 13/27 گرم بهدست آمد. بیشترین وزن مغز گردو در نژادگان کوخدان 1 به میزان 58/13 گرم در مقایسه با سایر نژادگانها مشاهده گردید. نژادگان کوخدان 1 بیشترین طول و قطر مغز گردو را به ترتیب به میزان 04/36 و 12/36 میلیمتر در مقایسه با سایر نژادگانها نشان داد. میزان درصد مغز گردو از 61/48 تا 45/34 درصد در نژادگانهای مختلف متفاوت بود. نژادگانهای کوخدان 1، دلی رج 1، وزگ 2، شهنیز و کوخدان 2 به ترتیب بیشترین درصد مغز گردو را به ترتیب به میزان 61/48، 45/48، 47، 44/45 و 41/45 درصد در مقایسه با سایر نژادگانها نشان دادند. بیشترین درصد روغن به میزان 69/63 درصد در نژادگان وزگ 1 و کمترین درصد روغن به میزان 71/36 در نژادگان دلیرج 2 بهدست آمد. نسبت فسفر به کلسیم مغز گردو شاخص مهمی در کیفیت مغز گردو می باشد. این نسبت از 263/0 تا 064/0 متغیر بود که در بین نژادگانهای مورد ارزیابی بیشترین و کمترین نسبت فسفر به کلسیم مغز گردو به ترتیب در نژادگانهای ستنگان 1 و2 و شهنیز 1 و دلیرج 2 مشاهده گردید. بنابراین در میان نژادگانهای مورد ارزیابی، از نظر خصوصیات میوهکاریو ارزش تغذیه ای نژادگانهای کوخدان 1، ستنگان 1و2، سیسخت 2و وزگ 1، به عنوان نژادگانهای برتر انتخاب و استفاده از این نژادگانها در برنامههای بهنژادی پیشنهاد میشود.
Davarkhah Z, Hosseinifarahi M, Radi M, Gholipour S. Evaluation of Fruit Characteristics and Oil Percentage of Some Superior Walnut Genotypes in Kohgilouye and BoyerAhmed Province. IJHST 2023; 24 (4) :601-616 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-669-fa.html
داورخواه زهرا، حسینی فرهی مهدی، رادی محسن، قلی پور صدیقه. ارزیابی برخی ویژگی های میوهکاری و درصد روغن برخی نژادگانهای برتر گردو در مناطق مختلف گردوکاری استان کهگیلویه و بویراحمد. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1402; 24 (4) :601-616