[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
وبگاه های نمایه کننده::
اسامی داوران::
مبانی اخلاقی نشریه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
شماره شاپا
1680-7154
..
ناشر
انجمن علوم باغبانی
..
پیوندهای مفید

انجمن علوم باغبانی ایران
..
آمارهای نشریه
مقالات منتشر شده: 350
نرخ پذیرش: 66.6
نرخ رد: 33.4
میانگین داوری: 274 روز
میانگین انتشار: 256 روز
..
:: جلد 24، شماره 4 - ( زمستان 1402 ) ::
جلد 24 شماره 4 صفحات 540-525 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعه ترکیب‌‌پذیری و هتروزیس صفات مهم گوجه فرنگی با استفاده از روش تجزیه دای‌‌آلل
بابک ربیعی ، فرزاد خوش اخلاق
دانشگاه گیلان، رشت،
چکیده:   (575 مشاهده)
به‌‌منظور مطالعه ترکیب‌‌پذیری عمومی و خصوصی و هتروزیس شش لاین گوجه فرنگی، از یک طرح دای‌‌آلل 6×6 استفاده شد. والدین تلاقی‌‌ها، لاین‌‌های 486(P1)، 208 (P2)، 6/151 (P3) Kim  (P4)، 1010 (P5) و 542 (P6) با ویژگی‌‌های متفاوت از نظر عملکرد و سایر صفات مورد مطالعه بودند که از بخش سبزی و صیفی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کشور تهیه شدند. والدین به‌‌همراه 15 دورگ F1 حاصل از تلاقی‌‌های دای‌‌آلل یک‌‌طرفه آنها (در مجموع 21 نژادگان‌) در قالب طرح بلوک‌‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین در بهار سال 1399 کشت و صفات عملکرد میوه، تعداد میوه در بوته، وزن میوه و درصد مواد محلول اندازه‌‌گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس داده‌‌ها در قالب روش دوم گریفینگ با فرض والدین ثابت نشان‌‌ داد که تفاوت بین نژادگان‌‌‌ها و همچنین تفاوت بین ترکیب‌‌پذیری عمومی والدین و خصوصی دورگه‌ها در تمامی صفات معنی‌‌دار بود که نشان‌‌دهنده نقش هر دو اثر افزایشی و غیر افزایشی ژن‌‌ها در توارث صفات بود. نسبت بیکر و نیز نسبت هانگ و هالند برای تمامی صفات مورد مطالعه نیز بین نیم تا یک به‌‌دست آمد که نشان دهنده نقش هر دو اثر افزایشی و غیرافزایشی ژن‌ها با سهم بیشتر اثر افزایشی در کنترل تمامی صفات بود. مقایسه والدین و تلاقی‌‌ها نشان داد که لاین Kim برای صفات عملکرد میوه و تعداد میوه در بوته، لاین 1010 برای وزن میوه و لاین 468 برای درصد املاح محلول، دارای بالاترین ترکیب‌‌پذیری عمومی مثبت و معنی‌‌دار و تلاقی 1010 × 6/151 برای صفات عملکرد میوه و وزن میوه، تلاقیKim × 542  برای تعداد میوه در بوته و تلاقی 6/151 × Kim برای درصد املاح محلول دارای بالاترین ترکیب‌‌پذیری خصوصی مثبت و معنی‌‌دار بودند. در مجموع نتایج این آزمایش نشان داد که تلاقی‌‌های 208×6/151 و 6/151×1010 برای عملکرد میوه، 1010×542 برای تعداد میوه در بوته و 208×6/151 برای درصد املاح محلول، بالاترین میزان هتروزیس مثبت و معنی‌‌دار را نسبت به والد برتر خود داشتند و ارزشمندترین تلاقی‌‌ها در این آزمایش بودند، اما برای صفت وزن میوه، فقط تلاقی 468×6/151 دارای هتروزیس مثبت و معنی‌‌دار نسبت به متوسط والدین بود.
واژه‌های کلیدی: اثر افزایشی و غیرافزایشی ژن‌‌ها، میزان مواد محلول، وراثت‌‌پذیری، وزن میوه
متن کامل [PDF 758 kb]   (217 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: به‌نژادی گیاهان باغبانی
دریافت: 1402/2/8 | پذیرش: 1402/5/9 | انتشار: 1402/12/26
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rabiei B, Khosh Akhlagh F. Studying Combining Ability and Heterosis of Important Traits in Tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) Using Diallel Crosses. IJHST 2023; 24 (4) :525-540
URL: http://journal-irshs.ir/article-1-664-fa.html

ربیعی بابک، خوش اخلاق فرزاد. مطالعه ترکیب‌‌پذیری و هتروزیس صفات مهم گوجه فرنگی با استفاده از روش تجزیه دای‌‌آلل. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1402; 24 (4) :525-540

URL: http://journal-irshs.ir/article-1-664-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 24، شماره 4 - ( زمستان 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم و فنون باغبانی ایران Iranian Journal of Horticultural Science and Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 45 queries by YEKTAWEB 4710