ملاتونین به عنوان یک ترکیب آلی و خاصیت آنتیاکسیدانی که دارد، نقش مهمی در بهبود عمر انبارمانی محصولات باغبانی ایفا میکند. جهت بررسی تاثیر ملاتونین روی بهبود کیفی و عمر انبارمانی میوه کیوی رقم هایوارد، از چهار غلظت ملاتونین (001/0، 01/0، 1/0 و 1میلیمولار) برای تیمار میوهها استفاده گردید. سپس میوهها در دمای یک درجه سلسیوس، بهمدت 90 روز نگهداری شدند و به فاصله هر30 روز یکبار، تعدادی از میوهها را از سردخانه خارج نموده و عمر انبارمانی و تغییرات بیوشیمیایی میوه، مانند درصد میوه آسیبدیده، اسیدهای آلی، میزان مواد جامد محلول، pH، آنزیم پرکسیداز و آنزیم کاتالاز، پراکسیدهیدروژن، پراکسیداسیون لیپیدها و نشت یونی بررسی شدند. نتایج نشان داد، غلظتهای مختلف ملاتونین سبب بهبود عمر پس از برداشت میوه کیوی در مقایسه با شاهد شدند. طبق نتایج بهدست آمده از پژوهش حاضر، بیشترین میزان اسیدهای آلی، مواد جامد محلول، فعالیت آنزیم پراکسیداز و کاتالاز در میوههای تیمار شده با ملاتونین 1/0 میلیمولار، دیده شد و نیز کمترین درصد میوههای آسیبدیده، میزان پراکسیدهیدروژن و پراکسیداسیون لیپیدها وpH در میوههای تیمار شده با ملاتونین 1/0 میلیمولار مشاهده گردید .سایر غلظتهای ملاتونین نیز سبب بهبود عمر انبارمانی و ویژگیهای کیفی میوه کیوی در سردخانه در مقایسه با شاهد شدند. بهطورکلی، بیشترین غلظت ملاتونین باعث بهبود صفات کیفی و افزایش عمر انبارمانی در میوههای کیوی رقم هایوارد شده است.
motesadi Z, PAKKISH Z, mohammadrezakhani S. The effect of Melatonin on the Activity of Antioxidant Enzymes, Osmolytes and Lipid Peroxidation in Kiwifruit Fruits of Hayward Variety During Storage. IJHST 2025; 26 (2) :185-200 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-662-fa.html
متصدی زینب، پاک کیش زهرا، محمدرضاخانی سهیلا. تاثیر ملاتونین روی میزان فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان، اسمولیتها و پراکسیداسیون لیپیدها در میوههای کیویفروت رقم هایوارد طی انبارمانی. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1404; 26 (2) :185-200