[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
وبگاه های نمایه کننده::
اسامی داوران::
مبانی اخلاقی نشریه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
شماره شاپا
1680-7154
..
ناشر
انجمن علوم باغبانی
..
پیوندهای مفید

انجمن علوم باغبانی ایران
..
آمارهای نشریه
مقالات منتشر شده: 350
نرخ پذیرش: 66.6
نرخ رد: 33.4
میانگین داوری: 274 روز
میانگین انتشار: 256 روز
..
:: جلد 24، شماره 4 - ( زمستان 1402 ) ::
جلد 24 شماره 4 صفحات 600-577 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی ریخت‌شناسی برگ و میوه انجیرهای خوراکی جنوب خراسان رضوی
محمد حسن باقری ، مهدی علیزاده ، اسماعیل سیفی ، مسلم جعفری ، خلیل زینلی نژاد
گرگان. دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده:   (597 مشاهده)
مناطق جنوبی خراسان رضوی رویش‌گاه مهمی برای انجیرهای وحشی و خودرو بوده که از نظر خوراکی و نیز اهداف به‌نژادی اهمیت دارند. هم‌چنین پرورش تجاری انجیر در این استان رایج است. در پژوهش حاضر، ارزیابی ریخت‌شناسی برگ و میوه در انجیرهای اهلی و وحشی جنوب خراسان رضوی در سال‌های 1401-1400 انجام شد. گیاهان از رویش‌گاه‌ها و باغ‌های انجیر شهرستان‌های گناباد، بجستان و بردسکن انتخاب شدند. هم‌چنین سه نمونه از انجیرهای استهبان، استان فارس که جزو توده‌های برتر می‌باشند به عنوان شاهد انتخاب شدند و داده‌های پژوهش حاضر با آنها مقایسه شد. در بررسی خصوصیات ریخت‌شناسی از توصیف‌گر بین المللی IPGRI و هم‌چنین دستورالعمل ملی آزمون‌های تمایز، یکنواختی و پایداری در انجیر(موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال ایران) استفاده گردید. اندازه‌گیری‌ها در اواسط دوره رسیدگی روی برگ و میوه صورت گرفت. نتایج نشان داد که گوناگونی بسیار بالایی در صفات برگ و میوه انجیرهای مورد مطالعه وجود دارد که برخی از این صفات از جنبه خوراکی و نیز برنامه‌های به‌نژادی انجیر مهم تلقی می‌شوند. مقایسه میانگین داده‌ها نشان داد در صفات طول میان‌گره، تعداد میان‌گره، طول جوانه انتهایی، عرض جوانه انتهایی، تعداد برگ در شاخه یکساله، طول لوب مرکزی، عرض پهنک برگ، طول دمبرگ و ضخامت دمبرگ کمترین مقدار در توده‌های خودرو و بیشترین مقدار در توده‌های محلی وجود داشت. در تعیین شاخص‌های اصلی، سه عامل (در مجموع شامل هفت صفت) بیش از 93 درصد از گوناگونی مشاهده شده در این انجیرها را توجیه کردند. در تجزیه خوشه‌ای، توده‌های مورد مطالعه در دو گروه مجزا قرار گرفتند. انجیرهای محلی توده‌های شماره 4، 5، 6، 22، 23، 50 و 53 و از انجیرهای خودرو توده‌های شماره 10، 12، 51 و 55 دارای صفات برتر بوده و جهت بررسی بیشتر به عنوان قابلیت کاشت تجاری معرفی می‌گردند.
 
واژه‌های کلیدی: انجیر، ارزیابی ریخت‌شناسی، خراسان رضوی، توصیف‌گر، تجزیه خوشه‌ای
متن کامل [PDF 1139 kb]   (118 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میوه کاری(میوه های ریز، معندله و سردسیری، نیمه گرمسیری، میوه‌های خشک)
دریافت: 1402/1/29 | پذیرش: 1402/3/29 | انتشار: 1403/1/28
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bagheri A H, Alizadeh M, Seifi E, Zeinalinezhad K, Zeinalinezhad K. Morphological evaluation of the leaf and fruit of edible fig accessions in South Khorasan Razavi. IJHST 2023; 24 (4) :577-600
URL: http://journal-irshs.ir/article-1-660-fa.html

باقری محمد حسن، علیزاده مهدی، سیفی اسماعیل، جعفری مسلم، زینلی نژاد خلیل. ارزیابی ریخت‌شناسی برگ و میوه انجیرهای خوراکی جنوب خراسان رضوی. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1402; 24 (4) :577-600

URL: http://journal-irshs.ir/article-1-660-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 24، شماره 4 - ( زمستان 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم و فنون باغبانی ایران Iranian Journal of Horticultural Science and Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 45 queries by YEKTAWEB 4710