هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر ترکیبات گازی مختلف در اتمسفر بستهبندی بر کیفیت و ماندگاری انجیر سیاه استهبان بود. درصدهای مختلف گازهای اکسیژن، دی اکسید کربن و نیتروژن بهصورت تیمارهای G1(5 درصد اکسیژن، 70 درصد دی اکسید کربن و 25 درصد نیتروژن)، G2 (5 درصد اکسیژن، 0 درصد دی اکسید کربن و 95 درصد نیتروژن)، G3 (5 درصد اکسیژن، 35 درصد دی اکسید کربن و 60 درصد نیتروژن)، G4 (5 درصد اکسیژن، 0 درصد دی اکسید کربن و 25 درصد نیتروژن؛ خلاء نسبی) و نیز نمونه شاهد (هوای معمولی) استفاده شد. نمونههای انجیر بستهبندی و در 4 درجه سلسیوس تا زمان حفظ کیفیت و بازارپسندی نگهداری شدند. در ابتدای آزمایش و در خاتمه میزان اسیدیته، مواد جامد محلول، ترکیبات زیستفعال و ظرفیت آنتیاکسیدانی مشخص شد. هر 3 روز یکبار نیز، تنفس، رنگ، بافت، تغییرات وزن و تعداد نمونههای آلوده به قارچ اندازهگیری شد. خصوصیات فیزیکوشیمیایی کلیه تیمارها با گذشت زمان کاهش یافت و میوههای انجیر در کلیه تیمارها نرمتر شده و تغییرات رنگ در آنها مشهود بود. در حین نگهداری، میوهها بسته به نوع اتمسفر و زمان نگهداری حدود 38-9 درصد از وزن اولیه خود را از دست دادند. اندازهگیری میزان تنفس نمونهها نشانداد که تیمار G3 (60 درصد نیتروژن، 35 درصد دی اکسید کربن و 5 درصد اکسیژن) در بهتعویق انداختن وقوع بیشینه تنفسی و حفظ خصوصیات کیفی محصول موثر بوده است. بهمنظور مطالعه سینتیک تغییرات کیفی انجیر حین نگهداری، بهترین تیمار گازی انتخاب و بههمراه نمونه شاهد در دماهای 4، 10 و 15 درجه تا زمان از دست دادن بازارپسندی نگهداری شدند و همزمان تغییرات وزن، بافت و رنگ آنها مطالعه شد. نتایج نشانداد که دماهای بالاتر سبب تغییرات کیفی سریعتر در میوهها میشود اما روند این تغییرات در نمونههای شاهد نسبت به ترکیب گازی G3 با سرعت بالاتری صورت گرفت. بررسی پذیرش کلی نمونهها نشان داد که میانگین امتیازات داده شده در همه تیمارها در طول زمان نگهداری کاهش یافت.
Maftoonazad N, Zare H, Shahamirian M. The Effect of Modified Atmosphere Packaging on the Shelf Life of Estahban Black Fig. IJHST 2023; 24 (4) :449-468 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-653-fa.html
مفتون آزاد ندا، زارع حمید، شاهامیریان مریم. تاثیر بسته بندی با اتمسفر تغییریافته بر ماندگاری انجیر سیاه استهبان. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1402; 24 (4) :449-468