گروه باغبانی و زراعی، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی ، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده: (486 مشاهده)
شوری آب و خاک یکی از مشکلات جدی و رو به توسعه در سطح جهان است، که سطح وسیعی از اراضی کشور نیـز بـا ایـن مشـکل مواجه هستند. کاربرد میکروارگانیسمهای قارچی و باکتریایی که از مهمترین میکروارگانیسمهای خاک محسوب میشوند، در کاهش تنشهـای محیطی مانند شوری، به یک راهکـار جهـانی تبـدیل شـده اسـت. بنـابراین بـهمنظـور غربالگری قارچها و باکتریهای ارتقاء دهنده مقاومت نخل خرما به تنش شوری، آزمایشی در شهرستان شادگان استان خوزستان انجام شد. به منظور غربالگری سویههای قارچی مقاوم به شوری، 36 سویه از قارچهای جداسازی شده از منطقه ریزوسفر نخل خرما در غلظتهای صفر، 2500، 5000،7500 ،10000 ،12500 ،15000میلیگرم در لیتر نمک طعام کشت شد. میانگین رشد قطر و درصد بازدارندگی نشان داد که کمترین درصد بازدارندگی ناشی از شوری نمک طعام در قارچهای Fusarium solani ، Aspergillus niger، Pencillium chrysoyenum، Aspergillus tubingensisمشاهده شد. کاربرد قارچ های مقاوم به شوری در شرایط تنش شوری به صورت الیسیتور زنده و غیرزنده توصیه میگردد. اما با توجه به نقشی که قارچ Fusarium solaniدر بیماریپوسیدگی ریشه خرما دارد کاربرد این قارچ نیاز به مطالعات گستردهتری دارد. غربالگری زیستی باکتریها با روش ارزیابی تولید ACC-Deaminase نشان داد که باکتریهای Bacillus pumilusو Bacillus safensis قابلیت تولید آنزیم بیشتری را دارند. این آنزیم در شرایط تنش پیش ماده تولید اتیلن را میشکند و از تولید اتیلن که در شرایط تنش تولید میشود، جلوگیری میکند.
Abdossi V, Sadeghi B, Zarrinnia V, Hasan Zadeh N. Screening of Some Fungi and Bacteria Improving Date Palm Resistance to Salinity Stress. IJHST 2023; 24 (4) :565-576 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-650-fa.html
عبدوسی وحید، صادقی بیتا، زرین نیا وحید، حسن زاده نادر. غربالگری برخی قارچها و باکتریهای ارتقاء دهنده مقاومت نخل خرما به تنش شوری. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1402; 24 (4) :565-576