میزان سرمای دریافتی و تجمع گرمایی که از عوامل اصلی و تأثیرگذار در گلدهی و تولید محصول در درختان میوه مناطق معتدله هستند، تحت تأثیر تغییرات اقلیمی و نوسانات دمایی قرار دارند.در این پژوهش نیاز سرمایی جوانههای گل در کیویفروت رقم هایوارد بر اساس مدلهای دینامیکو ساعت سرمایی و نیاز گرمایی بر اساس مدل درجه ساعت رشد (GDH) بررسی شد. نتایج نشان داد که وقوع دمای بالا در مرحله تورم جوانه و یا پنبهزنی مراحل فنولوژی جوانهها را نسبت به شاهد تسریع کرد. همچنین کاهش سرما و برطرف نشدن کامل نیاز سرمایی منجر به تأخیر مراحل فنولوژی جوانه شد. بهعلاوه یک ارتباط خطی و معنادار بین نیاز گرمایی و سرمایی برای شکفتن جوانهها وجود دارد. بنابراین، در کیویفروت رقم هایوارد زمان گلدهی بهطور معناداری تحت تأثیر برهمکنش سرمای دریافتی و تجمع گرمایی قرار گرفت. در قلمههایی که 954 و 1194 ساعت سرما دریافت کردند، نیاز گرمایی برای شکفتن جوانههای رویشی بهترتیب 10543 GDH و 8251 GDHبود. با تداوم دریافت سرما در جوانهها، نیاز گرمایی برای شکفتن آنها کاهش یافت و گلدهی در دورههای کوتاهتری انجام شد. همچنین نتایج نشان داد مقدار تأمین نیاز سرمایی بر درصد شکفتن جوانهها و تعداد گل تشکیل شده مؤثر است. در کیویفروت رقم هایوارد نیاز سرمایی برای شکفتن حداکثری جوانههای رویشی حدود 725 ساعت سرما و برای حداکثر گلدهی بیش از 954 ساعت سرما بود.
Ghasemnezhad M, Mirarzegar M, Fottouhi Ghazvini R. The Influence of Chilling and Heat Accumulation on Bud Break and Flowering in Kiwifruit (Actinidia deliciosa cv. Hayward). IJHST 2023; 24 (2) :303-316 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-646-fa.html
قاسم نژاد محمود، میرارضگر مریم، فتوحی قزوینی رضا. تأثیر میزان تجمع سرمایی و گرمایی بر شکوفایی جوانهها و گلدهی کیویفروت رقم هایوارد (Actinidia deliciosa cv. Hayward). مجله علوم و فنون باغبانی ایران. ۱۴۰۲; ۲۴ (۲) :۳۰۳-۳۱۶