تغییرات آب و هوایی منجر به تنش خشکی شده که تهدیدی برای تولید محصولات کشاورزی، از جمله انار که از تولیدات مهم باغی ایران میباشد، محسوب میشود. این پژوهش با هدف بررسی اثر تنش کمآبی بر ویژگیهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی انار بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور شامل سطح آبیاری (100، 75، 55 و 35 درصد ظرفیت زراعی) و پنج رقم انار (رباب نیریز، ملس ممتاز ساوه، ملس یوسف خانی، تبریزی و واندرفول) انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که تنش کمآبی باعث کاهش محتوای نسبی آب (کاهش 35 درصد)، ثبات غشاء یاخته (کاهش 9/42 درصد)، کلروفیل a و کلروفیل کل، و افزایش مقدار کاروتنوئید (افزایش 5/19 درصد)، فلاونوئید (افزایش 9/7 درصد)، کربوهیدرات محلول کل (افزایش 9/23 درصد)و فنول کل (افزایش 4/21 درصد)، در سطح 35 درصد ظرفیت زراعی نسبت به تیمار شاهد شد. در بین رقمهای مورد بررسی، رقم واندرفول با بالاترین محتوای نسبی آب، کلروفیل a، b و کلروفیل کل، کاروتنوئید، ثبات غشاء و فنول کل بر اساس اسید الاجیک که نقش موثری در فعالیت سیستم آنتیاکسیدانی غیر آنزیمی و دفاعی در این رقم داشتند، در مقایسه با سایر ارقام انار، در برابر تنش خشکی متحملتر و رقم تبریزی تحمل کمتری نسبت به تنش نشان داد.
paimard F, Mohammadkhani A, Niazi A, Shahsavar A, Nouri Imamzadei M R. Evaluation of Physiological and Biochemical Responses of Some Iranian Pomegranate Cultivars in Comparison with Introduced ‘Wonderful’ Cultivar Under Low Irrigation Condition. IJHST 2023; 24 (4) :541-564 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-633-fa.html
پایمرد فرزانه، محمدخانی عبدالرحمان، نیازی علی، شهسوار علیرضا، نوری امامزاده ای محمدرضا. ارزیابی پاسخهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی برخی از ارقام انار ایرانی درمقایسه با رقم وارداتی واندرفول در شرایط کمآبیاری. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1402; 24 (4) :541-564