پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شید بهشتی
چکیده: (1041 مشاهده)
مرزنگوش یونانی با نام علمی Origanumvulgare L. spp. hirtum یک گیاه معطر از تیره نعناسانان است که در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی-بهداشتی مصرف میشود. با توجه به اهمیت اقتصادی گیاه، در این مطالعه با معرفی آن به اقلیم شمال تهران، صفات مورفولوژیکی، فیتوشیمیایی و ظرفیت آنتیاکسیدانی آنارزیابی شد. بر اساس نتایج، میانگین ارتفاع بوته، طول برگ، عرض برگ و طول دمگل به ترتیب 55، 5/2، 75/1 و 3/0 سانتیمتر اندازهگیری شد. میانگین صفات اندازهگیری شده برای وزن تر بوته 350 گرم، وزن خشک بوته 33/138 گرم و نسبت وزن تر بوته به وزن خشک آن 53/2 درصد بود. عملکرد این گیاه در سال دوم کشت، 8/2899 کیلوگرم در هکتار اندازهگیری شد. محتوای اسانس گیاه در مرحله گلدهی 5/1 درصد بهدست آمد. ترکیبات کارواکرول، گاما-ترپینن و پارا-سیمن به ترتیب با مقادیر 71، 7/12 و 9/6 درصد، بیشترین مقدار ترکیبات اسانس بودند. محتوای فنول کل، فلاونوئید کل و رزمارینیک اسید گیاه در مرحله گلدهی به ترتیب 34/29 میلیگرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک، 42/21 میلیگرم کوئرستین بر گرم وزن خشک و 37/13 میلیگرم بر گرم ماده خشک اندازهگیری شد. نتایج بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی نشان داد که عصاره مرزنگوش یونانی از شاخص IC50 11/99 میکروگرم بر میلیلیتر برخوردار است.
Mirjalili M H, Allahbakhshi F, Esmaeili H, Hadian J, Nejad-Ebrahimi S. The study of Morphological, Phytochemical and Antioxidant Capacity of Greek marjoram (Origanum vulgare spp. hirtum) Cultivated in the North of Tehran. IJHST 2023; 24 (2) :173-184 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-567-fa.html
میرجلیلی محمد حسین، اله بخشی فریبا، اسماعیلی حسن، هادیان جواد، نژاد ابراهیمی صمد. مطالعه صفات مورفولوژیکی، فیتوشیمیایی و ظرفیت آنتی اکسیدانی مرزنگوش یونانی (Origanum vulgare spp. hirtum) کاشته شده در شمال تهران. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1402; 24 (2) :173-184