بهمنظور بررسی اثر مایهزنی بذر ریحان (Ocimum basilicum L.) با باکتری محرک رشد و شوری دوست هالوموناس و تعدیل اثرهای تنش شوری بر ویژگیهای فیزیولوژیک و زیستشیمیایی این گیاه، پژوهشی در قالب طرح بهطورکامل تصادفی و با چهار تکرار در آزمایشگاه بخش علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در سال 1397 انجام شد. تیمارهای آزمایشی این پژوهش شامل؛ شاهد (Ctl)، شوری صفر و مایهزنی با باکتری هالوموناس(Ctl.H)، شوری 50 میلیمولار سدیم کلراید و تلقیح با باکتری هالوموناس (S1H)، شوری 100 میلیمولار سدیم کلرید و تلقیح با باکتری هالوموناس (S2H) و شوری 150 میلیمولار سدیم کلرید و تلقیح با باکتری هالوموناس (S3H) بودند. مشخص شد که کاربرد باکتری هالوموناس موجب افزایش میزان رنگدانههای فتوسنتزی (کلروفیلaبا 16/30، کلروفیل b با 78/34 و کلروفیل کل با 98/29 درصد افزایش در تیمار S2H)، کارتنوئید (53/28 درصد در تیمار S2H)، میزان پرولین و پروتئین محلول به ترتیب (80/59 و 85/19 درصد در تیمار S2H)، فلاونوئید (92/90 درصد در تیمار S1H) و همچنین افزایش فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز (86/74 درصد در تیمار S3H) گیاه ریحان در سطوح مختلف شوری نسبت به شاهد گردید. بهطور کلی، نتیجههای حاصل از آزمایش تلقیح بذر گیاه ریحان با باکتری هالوموناس منجر به افزایش شاخصهای فیزیولوژیکی و زیستشیمیایی این گیاه در مقابله با تنش شوری شده و تحمل گیاه به این تنش زیستی را بهبود میبخشد.
Salimi A, Etemadi M, Eshghi S, Karami A, Mousavi S. Effect of Seed Inoculation with a Halophilic and Growth Promoting Bacterium on Physiological and Biochemical Properties of Purple Basil under Salinity Stress. IJHST 2022; 23 (1) :115-124 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-554-fa.html
سلیمی ارغوان، اعتمادی محمد، عشقی سعید، کرمی اکبر، موسوی ساسان. اثر مایهزنی بذر با یک باکتری شورپسند و محرک رشد بر ویژگیهای فیزیولوژیک و زیستشیمیایی گیاه ریحان بنفش در شرایط تنش شوری. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1401; 23 (1) :115-124