بهمنظور بررسی اثر نانوذرههای تیتانیوم دیاکسید بر برخی از ویژگیهای کمی و کیفی گیاه توتفرنگی رقم سابرینا، آزمایش گلخانهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بهطور کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. بوتههای توتفرنگی با نانوذرهها تیتانیوم دی اکسید (صفر، 6 و 12 میلیگرم در لیتر) در شرایط مقادیر متفاوت محلول غذایی (90، 110 و 130میلیلیتر) محلولپاشی گردیدند. در پایان دوره آزمایش، کلروفیل a وb برگ، پیاچ آب میوه، اسیدیته کل، مواد جامد محلول، کاروتنوئید، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، وزن، طول و عرض میوه و عملکرد بوته مورد ارزیابی قرار گرفت. نتیجهها نشان داد کهبرهمکنش تیمار کم محلولدهی و تیمار استفاده از نانو ذرهها تیتانیوم دی اکسید بر وزن میوه، وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی و کلروفیل a و عملکرد معنیدار بود، بهطوریکه بیشترین میزان عملکرد، وزن میوه و وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی در تیمار 130 میلیلیتر محلول غذایی و غلظت 12 میلیگرم در لیتر نانو ذرهها تیتانیوم دیاکسید مشاهده گردید. همچنین، در ویژگیهای طول و عرض میوه، پیاچ آب میوه، اسیدیته کل، مواد جامد محلول، کلروفیل b و کاروتنوئید اثرهای اصلی تیمار کم محلولدهی و تیمار نانو ذرهها تیتانیوم دی اکسید معنیدار بود؛ بهطوریکه بیشترینمیزان طول و عرض میوه، پیاچ، مواد جامد محلول و کاروتنوئید در غلظت 12 میلیگرم در لیتر نانو ذرهها تیتانیوم دی اکسید مشاهده گردید و در فاکتور کم محلولدهی نیز بیشترین میزان این صفتها در تیمار شاهد (محلولدهی کامل) مشاهده شد. به طور کلی نتیجههای حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که غلظت 12 میلیگرم در لیتر نانو ذرهها تیتانیوم دی اکسید بیشترین تاثیر را در افزایش عملکرد توتفرنگی رقم سابرینا در شرایط کممحلول دهی داشت.
sadegi P, hassanpour H. Effect of Foliar Application of Nano-Tio2 on Some Quantitative and Qualitative Attributes of Strawberry Fruit (Fragaria× ananassa Duch.) cv. Sabrina Under Deficit Fertigation. IJHST 2021; 22 (3) :371-382 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-514-fa.html
صادقی پریسا، حسن پور حمید. تاثیر کاربرد برگی نانو ذرههای تیتانیوم دی اکسید بر ویژگیهای کمی و کیفی میوه توت فرنگی رقم سابرینا در شرایط کم محلولدهی. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1400; 22 (3) :371-382