کپک خاکستری یکی از مهمترین عوامل بیماریزای میوه گیلاس محسوب میشود. در پژوهش حاضر، توانایی مهار زیستی قارچهای بیمارگر توسط باکتری آنتاگونیست و تأثیر افزودن اسانس مرزنجوش بر رشد قارچ بیمارگر ارزیابی گردید. براساس نتیجهها، با افزایش غلظت اسانس میزان رشد قارچها کاهش پیدا کرد. در شرایط درون بدنی (In vivo)، میوههای گیلاس با سوسپانسیون قارچ بیمارگر به غلظت 105 هاگ در میلیلیتر آلودهسازی شدند، سپس بهطور جداگانه با سوسپانسیون با غلظت 108 یاخته در میلیلیتر سویه منتخب باکتری آنتاگونیست و اسانس مرزنجوش در 5 سطح تیمار شدند و پارامترهای کیفی در سه زمان صفر، 15 و 30 روز مورد بررسی قرار گرفتند. نتیجهها نشان داد که تیمار باکتری باسیلوس و اسانس مرزنجوش در غلظت 750 میکرولیتر در لیتر مؤثرترین تیمار در افزایش میزان فعالیت آنتیاکسیدانی و فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز بودند. میزان فنول کل و محتوای آنتوسیانین در غلظت 1000 میکرولیتر در لیتر بعد از گذشت 30 روز بیشترین مقدار را داشتند. بالاترین میزان آنزیم پلیفنولاکسیداز بعد از گذشت 15 روز در غلظت 750 میکرولیتر در لیتر ثبت شد. براساس نتیجههای پژوهش حاضر، سازوکار باکتری B.subtilisو اسانس مرزنجوش در کنترل کپک خاکستری گیلاس به احتمال ناشی از انگیزش مقاومتدر میوه گیلاس و افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی میباشد.
Hosseini C, Asghari M, Khezri M. Biological Control of Gray Mold and Induction of Defense Responses in Sweet Cherry (Prunus avium L. cv. Takdaneh Mashhad) by Bacillus Subtilis and Oregano Essential Oil. IJHST 2021; 22 (4) :465-482 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-491-fa.html
حسینی چنور، اصغری محمدرضا، خضری مریم. کنترل زیستی کپک خاکستری و انگیزش پاسخهای دفاعی در گیلاس رقم تک دانه مشهد توسط باکتری Bacillus subtilis و اسانس مرزنجوش. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1400; 22 (4) :465-482