گروه علوم باغبانی، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران.
چکیده: (1632 مشاهده)
کشت مخلوط در بسیاری از مناطق جهان به دلیل استفاده بهینه از منابع و افزایش عملکرد کمی و کیفی گیاهان دارویی و زراعی اهمیت یافته است. به منظور ارزیابی تأثیر کشت مخلوط خردل سیاه و اسطوخودوس بر درصد اسانس، برخی ویژگیهای ریختشناسی و نسبت برابری زمین، آزمایشی در سال زراعی 97-1396 در مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی شامل درصدهای مختلف کشت مخلوط خردل سیاه و اسطوخودوس (100 درصد خردل سیاه، 75 درصد خردل سیاه- 25 درصد اسطوخودوس، 50 درصد خردل سیاه- 50 درصد اسطوخودوس، 25 درصد خردل سیاه- 75 درصد اسطوخودوس و 100 درصد اسطوخودوس) بودند. ویژگیهایی مانند وزن تر و خشک ریشه و اندامهای هوایی، تعداد شاخه جانبی، ارتفاع بوته، درصد اسانس و نسبت برابری زمین، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتیجهها نشان داد که تیمارهای مختلف کشت مخلوط، اثر معنیداری بر همه ویژگیهای مورد بررسی داشت. بیشترین میزان درصد اسانس (24/3%) و ویژگیهای مطالعه شده در هر دو گیاه از تیمار 50+50 درصد خردل سیاه و اسطوخودوس به دست آمد. یک رابطه رگرسیونی مثبت بین درصد اسانس و ماده خشک اندام هوایی در هر دو گیاه دارویی خردل سیاه و اسطوخودوس مشاهده گردید. درصد اسانس با همه ویژگیهای مورد بررسی به غیر از ارتفاع بوته در این آزمایش در گیاه اسطوخودوس همبستگی مثبت و معنیدار نشان داد. نسبت برابری زمین در تمامی تیمارهای کشت مخلوط، بالاتر از یک و بین 38/1 تا 84/1 بود که نسبت برابری زمین بالاتر از یک نشاندهنده برتری کشت مخلوط نسبت به کشت خالص در این ترکیب کشت میباشد. در مجموع، کشت مخلوط50% خردل سیاه +50% اسطوخودوس نسبت به کشت خالص، با توجه به بهبود ویژگیهای ریختشناسی و افزایش سودمندی آن پیشنهاد میگردد.
habibi Sharafabad Z, Hosseinifarahi M, Abdipour M, Keladary A, Rashidi L. Evaluation of Some Morphological Traits, Essential Oil Content and Land Equivalent Ratio in Different Intercropping Patterns of Mustard (Brassica nigra L.) With Lavender (Lavandula angustifolia L.). IJHST 2021; 22 (3) :227-242 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-469-fa.html
حبیبی شرف اباد زهره، حسینی فرهی مهدی، عبدی پور مسلم، کلیدری عبدالصمد، رشیدی لادن. ارزیابی برخی ویژگیهای ریختشناسی، درصد اسانس و نسبت برابری زمین در الگوهای مختلف کشت مخلوط خردل سیاه و اسطوخودوس. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1400; 22 (3) :227-242