در این پژوهش با هدف ارزیابی نهایی جهت معرفی رقم، از میوهینارنگی خرم (Citrus reticulata ‘Clementine’ × C. sinensis ‘Hamlin’) بهعنوان رقم جدید و میوه درخت نارنگی کلمانتین (Citrus reticulata ‘Clementine’) بهعنوان شاهد استفاده شد. میوهها در زمان برداشت، روزهای 20 و 40 در سردخانه طی دو سال ارزیابی شدند. نتیجهها نشان داد اندازه و وزن میوه خرم کمتر از کلمانتین بود. نارنگی خرم کرویتر و با پوستگیری آسان تا متوسط بود. کاهش وزن نارنگی خرم کمتر از کلمانتین بود. شاخصهای روشنایی، قرمز-سبز، زرد-قهوهای، زاویهرنگ و رنگ پوست در هر دو رقم طی نگهداری تغییر معناداری نداشت. میزان مادههای جامد محلول و اسیدیته در نارنگی خرم بالاتر از شاهد بود. درصد آبمیوه خرم (45/48 %) بالاتر از کلمانتین (12/40 %) بود. بالاترین ظرفیت آنتیاکسیدانی را گوشت نارنگی خرم با مقدار 29/34 % در روز 20 انبارداری داشت. میزان فنول پوست نارنگی خرم در زمان برداشت و پایان نگهداری کمتر از شاهد بود. میزان ویتامین C هر دو رقم تغییر معناداری نداشت. ویژگیهای طعم، شیرینی، ظاهرپسندی پوست و گوشت و پذیرش کلی میوه در خرم غالب بود. در مجموع رقم خرم مناسب تازهخوری، با قابلیت نگهداری متوسط، طعم مطلوب، درصد آب بالا و با ارزش غذایی مناسب است.
Fatahi Moghadam J, Seyedeh Elham Seyedghasemi E E, Taheri H, Najafi K. Physicochemical and Sensory Characteristics and Bioactive Compounds of Khoram Mandarin at Harvest Time and During Storage as a Newly Introduced Cultivar. IJHST 2021; 22 (1) :41-54 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-458-fa.html
فتاحی مقدم جواد، سیدقاسمی سیده الهام، طاهری حسین، نجفی کاظم. ویژگیهای فیزیکی-شیمیایی و حسی و ترکیبهای زیستفعال نارنگی خرم در زمان برداشت و درطول انبارداری به عنوان یک رقم معرفی شده جدید. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1400; 22 (1) :41-54