در این پژوهش تأثیر عنصرهای نیتروژن، آهن و روی بر افزایش کمی و کیفی میوه درختان لیموشیرین 6 ساله پیوندی روی پایه مکزیکنلایم در باغ پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی جهرم مورد ارزیابی قرار گرفت. محلولپاشی برگی عنصرهای نیتروژن، روی و آهن (بهترتیب از منابع اوره، سولفات روی و سولفات آهن) با غلظتهای صفر، 3 و 5 گرم در لیتر، هر یک به تنهایی و در ترکیب با هم، در مهرماه سال 1396 پیش از مرحله گلانگیزی روی درختان هدف انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 27 تیمار و سه تکرار و هر تکرار شامل یک درخت لیموشیرین در دو قسمت باغ بهصورت جداگانه به عنوان گروههایA و B (هر گروه شامل 81 درخت) انجام شد. بر اساس نتیجهها، مقادیر مختلف نیتروژن، آهن و روی بهصورت ساده و ترکیبی بر همه ویژگیهای کمی و کیفی میوه لیموشیرین در سطح 5 درصد اثر معنیداری داشتند. اثر مکان تنها بر ویژگیهای اسید کل، ویتامین C و درصد آب میوه معنیدار بود. بیشترین میانگین وزن میوه (228 گرم) و عملکرد تکدرخت (313 کیلوگرم) از کاربرد ترکیبی عنصرهای نیتروژن، آهن و روی در بالاترین غلظت (5 گرم در لیتر) بهدست آمد. بالاترین میزان مادههای جامد محلول و اسید کل (به ترتیب 62/10 درصد و 208/0 میلیگرم در لیتر) در استفاده از تیمار آهن 5 گرم در لیتر در نبود نیتروژن و روی و بیشترین میزان ویتامین C با استفاده از تیمار ترکیبی نیتروژن و آهن 3 در هزار و روی 5 در هزار به مقدار 93/56 میلیگرم در 100 سیسی آب میوه مشاهده شد.
Mohammadi Jahromi S A, Aboutalebi Jahromi A, Abdossi V, Talaee A R. Effect of Foliar Application of Nitrogen, Iron and Zinc Before Flower Induction on the Yeld and Quality of Sweet Lime (Citrus limettioides Tan.) Fruits. IJHST 2021; 22 (3) :253-264 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-453-fa.html
محمدی جهرمی سید عبدالحسین، ابوطالبی جهرمی عبدالحسین، عبدوسی وحید، طلایی علیرضا. تأثیر کاربرد برگی نیتروژن، آهن و روی پیش از انگیزش گل بر عملکرد و کیفیت میوه لیموشیرین. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1400; 22 (3) :253-264