تنش سرما، از مهمترین علل کاهش تولید محصولهای کشاورزی بوده و همه ساله خسارتهای زیادی به همراه دارد. به منظور بررسی اثر محلولپاشی گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) روی ویژگیهای فیزیولوژیک و زیستشیمیایی و بهبود تحمل به سرمای دو رقم انگور (بیدانه سفید و حسینی)، پژوهشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در دانشگاه ارومیه انجام شد. در این آزمایش در مرحله 10 تا 15 برگی، GABA در چهار غلظت صفر (شاهد)، 15، 30 و 60 میلیمولار روی دو رقم بیدانه سفید و حسینی محلولپاشی شد. سپس نهالهای تیمارشده در اتاقک رشدبا دمای 4 درجه سلسیوس قرار گرفتند و در پنج نوبت سرمادهی (صفر، 3، 6 ، 12 و 24 ساعت) شدند. نتایج نشان داد که GABAبا غلظت 60 میلیمولار، 24 ساعت پس از اعمال تنش در مقایسه با دیگر تیمارها در هر دو رقم بیشترین اثر مثبت را در مقابله با اثرهای سوء سرما داشت. همچنین، بیشترین میزان کربوهیدرات محلول، فنولکل، محتوای پرولین و نیز کمترین میزان پراکسیداسیون لیپید غشاء پس از 12 و 24 ساعت رویارویی با تنشسرما و در رقم حسینی ثبت گردید. استفاده از این ترکیب باعث افزایش پیامدهی گیاه شده و با حذف رادیکالهای آزاد مانع از بروز خسارتهای سنگین در طول تنش میگردد.
ghorbani B, Hassanpour H, Jafari M. Effects of Gamma Aminobutyric Acid (GABA) Foliar Application on Biochemical and Physiological Properties of Grapevine under Cold Stress. IJHST 2020; 21 (3) :331-342 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-442-fa.html
قربانی بهاره، حسن پور حمید، جعفری مراد. اثرهای محلولپاشی برگی گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) بر ویژگیهای زیست شیمیایی و فیزیولوژیک انگور در تنش سرما. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1399; 21 (3) :331-342