آفتهای انباری از دشواریهای عمده در مسیر تولید تا بستهبندی و عرضه خرما به بازار میباشند که باعث کاهش کیفیت خرما در مرحله پس از برداشت میشوند. این پژوهش بهمنظور بررسی اثر تیمارهای دمایی در کنترل آفت انباری شپشهدندانهدار خرما بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بهطور کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد. فاکتور اول مراحل زیستی آفت شپشهدندانهدار شامل لارو، شفیره و حشره کامل و فاکتور دوم تیمارهای دمایی شامل صفر، 45، 50، 55 و 60 درجه سلسیوس بود. افزون بر تاثیر دما در مرگ و میر آفت انباری اثر آن بر کیفیت و کمیت خرما نیز بررسی شد. ویژگیهای جدا شدن پوست، کل مادههای جامد محلول، درصد رطوبت میوه، pH میوه، میزان فسادپذیری و کاهش وزن میوه اندازهگیری شد. نتیجهها با نرم افزار MSTAT-C تجزیه و میانگینها با آزمون دانکن مقایسه شد. نتیجهها نشان داد که دمای 55 درجه سلسیوس باعث مرگ و میر 100 % در مراحل لارو، شفیره و حشره کامل شپشهدندانهدار گردید. تیمارهای دمایی باعث کاهش وزن میوه شد و با افزایش دما از 45 به 60 درجه سلسیوس میزان کاهش در وزن میوه بیشتر شد. همچنین رطوبت میوه زیر تاثیر تیمار دمایی قرار گرفت، اما تا تیمار 50 درجه سلسیوس اختلاف معنیدار با شاهد نشان نداد. تیمارهای دمایی بر کل مادههای جامد محلول، pH و فسادپذیری میوه بیتأثیر بود و میزان جدا شدن پوست را کاهش داد.
Izadi M, Fasihi M T. Effects of Thermal Treatments on Control of Sawtoothed Grain Beetle and Quantity and Quality Characteristics of Date Palm (Phoenix dactylifera cv. Zahedi). IJHST 2020; 21 (2) :171-182 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-426-fa.html
ایزدی محمود، فصیحی محمد تقی. اثرهای تیمارهای دمایی بر کنترل شپشه دندانهدار و ویژگیهای کمی و کیفی خرمای زاهدی. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1399; 21 (2) :171-182