در این بررسی، گوناگونی ویژگیهای مورفوفیزیولوژیک و ریختشناسی میوه گوجهفرنگی در 10 جمعیت محلی ایران مورد ارزیابی قرار گرفت. جمعیتهای مورد استفاده در این پژوهش از شهرهایورامین، رفسنجان، رشت، اسفراین، گرگان (2 جمعیت)، خانببین (2 جمعیت)، کرمانشاه و کردستان جمعآوری شدند. دامنه تغییرات برای بیشتر ویژگیها گستره وسیعی را نشان داد که وجود گوناگونی بالا بین جمعیتهای مورد بررسی را تأیید مینماید. بررسی همبستگی بین ویژگیها، نشاندهنده همبستگی مثبت و معنیدار بین ویژگیهای طول و قطر میوه و مقدار لیکوپن با وزن میوه و آنتوسیانینمیباشد.مقدار آنتوسیانین میوه، افزون بر لیکوپن، با مقادیر گلوکز، فروکتوز و قند کل نیز همبستگی مثبت و معنیداری در سطح احتمال 1% داشت. این بدان معنی است که افزایش قندها سبب افزایش زیستساخت آنتوسیانین میشود. نتیجههای تجزیه خوشهای جهت دستهبندی جمعیتهای مشابه، نشاندهنده بیشترین شباهت بین جمعیت گرگان1 و کرمانشاه بود و پس از آن خوشه 6 و خوشه 8 بیشترین شباهت را دارا بودند. در خوشه 6 جمعیتهای خانببین1 و اسفراین با خوشه رشت، گرگان1 و کرمانشاه شباهت بیشتری داشت. در مجموع نتیجههای این آزمایش وجود گوناگونی بالا بین جمعیتهای محلی ایران را نشان میدهد که قابل استفاده در برنامههای بهنژادی گوجهفرنگی میباشد.
sousaraei N, mashayekhi K, mousavizadeh S J, dadrasi A. Evaluation of Morpho-physiological Fruit Traits of Some Tomato Populations in Iran Using Correlation Coefficients and Cluster Analysis. IJHST 2020; 21 (1) :61-74 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-393-fa.html
سوسرایی نعیمه، مشایخی کامبیز، موسوی زاده سید جواد، دادرسی امیر. ارزیابی ویژگیهای مورفوفیزیولوژیکی میوه برخی جمعیتهای گوجهفرنگی موجود در ایران با استفاده از ضرایب همبستگی و تجزیه خوشهای. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1399; 21 (1) :61-74