[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
وبگاه های نمایه کننده::
اسامی داوران::
مبانی اخلاقی نشریه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
شماره شاپا
1680-7154
..
ناشر
انجمن علوم باغبانی
..
پیوندهای مفید

انجمن علوم باغبانی ایران
..
آمارهای نشریه
مقالات منتشر شده: 350
نرخ پذیرش: 66.6
نرخ رد: 33.4
میانگین داوری: 274 روز
میانگین انتشار: 256 روز
..
:: جلد 25، شماره 1 - ( بهار 1403 ) ::
جلد 25 شماره 1 صفحات 118-101 برگشت به فهرست نسخه ها
تغییرهای ترکیبات فیتوشیمیایی و رنگدانه‌های فتوسنتزی‌ ساقه و برگ نژادگان‌‌‌های تمشک‌سیاه (Rubus sanctus) ایران در طول فصل رشد
زهرا شمس ، سعید عشقی ، علی قرقانی
دانشگاه شیراز
چکیده:   (508 مشاهده)
ایران به‏دلیل شرایط آب‌و‌هوایی گوناگون، تنوع بالایی ازگونه‏های گیاهان باغی از جمله تمشک‌سیاه‌ را دارا است. تمشک‌سیاه‌ به‌دلیل دارا بودن ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی، یکی از مهم‌ترین منابع تامین‏کننده آنتوسیانین و ترکیبات آنتی‏اکسیدانی است. مطالعه حاضر به‏منظور بررسی تنوع در ویژگی‌های فیتوشیمیایی و رنگدانه‌های نژادگان‌‌های تمشک‌سیاه‌ ایران انجام‏ گرفت. برای این منظور، چهار نژادگان‌‌ از گونه R. sanctus از کلکسیون تمشک‌سیاه‌ دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز انتخاب و در آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در دو سال مورد بررسی قرار گرفتند. در سه زمان مختلف نمونه‌برداری خرداد (شروع گرما)، مرداد (اوج گرما) و مهر (کاهش گرما) از هر دو بافت برگ و ساقه نژادگان‌‌های مورد بررسی نمونه تهیه شد و به آزمایشگاه انتقال‏یافت. در نهایت از نمونه‌های تهیه‏شده عصاره گیاهی استخراج گردید و صفات IC50، فلاونوئید، فلاونون، فنول‌ کل، آنتوسیانین، کلروفیل (a، b و کل( کارتنوئید اندازه‌گیری شد. بر‏اساس نتایج به‏دست‏آمده اختلاف معنی‌داری بین نژادگان‌‌های بررسی‏شده از لحاظ صفات به ترتیب در برگ و ساقه IC50 (17/33-95/72 درصد، 68/139-07/101 درصد)، فنول‌ کل (17/172-77/117، 79/138-16/79 میلی‌گرم بر صد گرم ماده خشک)، فلاونوئید (76/389-79/275، 44/151-03/100 میلی‌گرم بر صد گرم ماده خشک)، فلاونون (06/54- 30/35 ، 17/54- 38/30 میلی‌گرم بر صد گرم ماده خشک)، آنتوسیانین (34/73- 33/50، 25/48- 34/35 میلی‌گرم بر صد گرم ماده تر) به‏همراه دیگر صفات وجود‏داشت. نتایج نشان‏داد که بیشترین فعالیت آنتی‏اکسیدانی (کمترین میزان IC50)، فنول‌، فلاونوئید، فلاونون و آنتوسیانین در ماه مرداد و در ساقه و برگ به‏دستآمد. براساس نتایج حاصل از تجزیه همبستگی و رگرسیون یک ارتباط مثبت و معنی‌دار بین میزان آنتی‌اکسیدان و ترکیبات فنولی وجود‏ داشت. به‌طور کلی می‏توان نتیجه گرفت که با افزایش دما در ماه مرداد، میزان IC50 کاهش پیدا کرده که می‏تواند در نتیجه افزایش میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی باشد که این افزایش در ترکیبات یاد شده می‏تواند سبب افزایش تحمل گیاه به گرما شود. در همین راستا، نژادگان‌‌ بابلسر به‏عنوان بهترین و متحمل‌ترین نژادگان‌‌ از لحاظ صفات اندازه‌گیری شده مشخص گردید.
واژه‌های کلیدی: فعالیت آنتی‌اکسیدانی، تمشک‌سیاه‌، تجزیه همبستگی
متن کامل [PDF 989 kb]   (98 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میوه کاری(میوه های ریز، معندله و سردسیری، نیمه گرمسیری، میوه‌های خشک)
دریافت: 1398/4/4 | پذیرش: 1399/6/17 | انتشار: 1403/7/9
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shams Z, Eshghi S, Gharaghani A. Evaluation of Phytochemical Components and Photosynthesis Pigments Changes in Leaf and Stem of Iranian Blackberry (Rubus sanctus) Genotypes. IJHST 2024; 25 (1) :101-118
URL: http://journal-irshs.ir/article-1-375-fa.html

شمس زهرا، عشقی سعید، قرقانی علی. تغییرهای ترکیبات فیتوشیمیایی و رنگدانه‌های فتوسنتزی‌ ساقه و برگ نژادگان‌‌‌های تمشک‌سیاه (Rubus sanctus) ایران در طول فصل رشد. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1403; 25 (1) :101-118

URL: http://journal-irshs.ir/article-1-375-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 25، شماره 1 - ( بهار 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم و فنون باغبانی ایران Iranian Journal of Horticultural Science and Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 45 queries by YEKTAWEB 4710