بهمنظور بررسی اثر عصاره آبی و اسانس شش گونه گیاهی دارویی متعلق به تیرههای گیاهی نعناع (Lamiaceae) و چتریان (Apiaceae) بر کنترل برخی آفتهای مهم و ویژگیهای کیفی میوه خربزه (رقم خاتونی) آزمایشی در منطقه بشرویه (با مختصات جغرافیایی: طول '27°57 شرقی و عرض '53°33 شمالی) در سال زراعی 96-1395 انجام شد. طرح آماری مورد استفاده بلوک کامل تصادفی با 20 تیمار و 3 تکرار بود. تیمارهای آزمایش شامل(کنترل شیمیایی، عدم کاربرد عصاره آبی و اسانس، عصاره آبی آنغوزه با غلظتهای 8، 10 و 12%، اسانسهای رزماری، اسطوخودوس، نعناع فلفلی، رازیانه و زیره سیاه با غلظتهای 2، 5/2 و 3%) بود. نتیجهها نشان داد که اثر تیمار بر جمعیت مگس سفید، سرخورطومی، کنه، شمار میوه سالم و آسیب دیده معنیدار بود. مقایسه میانگینها نشان داد که اثر عصاره آبی آنغوزه و اسانس رزماری، اسطوخودوس، زیره سیاه، نعناع فلفلی و رازیانه بر جمعیت مگس سفید بیتاثیر بود، اما عصاره آبی 12% آنغوزه بر جمعیت سرخرطومی و غلظتهای 3% اسانس رزماری و زیره سیاه بر جمعیت کنه تاثیر معنیدار داشت. این تیمارها، بدون تفاوت معنیدار با کنترل شیمیایی بودند. همچنین بیشترین شمار میوه سالم و کمترین میوه آسیب دیده در تیمارهای عصاره آبی 12% آنغوزه و اسانس3% زیره سیاه و نعناع فلفلی مشاهده شد.
RAISI A, aroiee H, nabavi kalat M, nemati H. Effect of Extract and Essential Oil of Six Medicinal Plants on Pest Control and Quality of Cucumis melo cv. Khatuni. IJHST 2020; 21 (1) :41-48 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-350-fa.html
رئیسی آمنه، آروئی حسین، نبوی کلات محسن، نعمتی حسین. اثر عصاره و اسانس شش گونه گیاه دارویی بر کنترل آفت و کیفیت خربزه رقم خاتونی. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1399; 21 (1) :41-48