در سالهای اخیر مصرف زیتون بهطور پیوسته افزایش یافته است. بهدلیل افزایش تقاضا، توجه به کیفیت، اهمیت بالایی پیدا کرده است، به نحوی که پژوهشگران به روشهای مختلف بهدنبال حفظ و بهبود کیفیت محصول این گیاه هستند. این آزمایش با هدف بررسی تاثیر گلایسینبتائین و سالیسیلیک اسید بر ویژگیهای فتوسنتزی، عناصر پرمصرف، ترکیبهای برگ و ویژگیهای میوه سه رقم زیتون در قالب آزمایش فاکتوریل با سه فاکتور گلایسینبتائین (آب شهری (لوله کشی شده)، 10 و 20 میلیمولار) و سالیسیلیک اسید (آب شهری، 3 و 6 میلیمولار) و رقم (آربکین، کرونائیکی و کنسروالیا) طراحی و اجرا شد. طی این پژوهش ویژگیهای گل، گلآذین، درصد تشکیل میوه اولیه و نهایی، ویژگیهای میوه، ترکیبهای برگ، فتوسنتز، تعرق، کلروفیل و تبادلهای گازی مورد سنجش قرار گرفتند. بررسی اثر گلایسینبتائین، سالیسیلیک اسید و رقم بر عنصرها و ترکیبهای برگ مشخص شد تاثیر تیمارها بر ویژگیهای برگ معنیدار بود به نحوی که بیشترین مقدار فنول کل در رقم کرونائیکی و تیمار 10 میلیمولار گلایسینبتائین و 3 میلیمولار سالیسیلیک اسید مشاهده شد. در بررسی تاثیر تیمارها بر فتوسنتز، تعرق، کلروفیل و تبادل گازی برگها مشخص شد تیمار 20 میلیمولار گلایسینبتائین بدون حضور سالیسیلیک اسید و ترکیب تیماری 10 میلیمولار گلایسینبتائین به همراه 6 میلیمولار سالیسیلیک اسید اثر مثبت بر فتوسنتز و کارایی مصرف آب داشتند. در نهایت، این پژوهش اثرگذاری افزایشی گلایسینبتائین و سالیسیلیک اسید بر شاخصهایی چون فنول برگ، فتوسنتز و کارایی مصرف آب را در شرایط بدون تنش تایید کرد.
shojaei M, Gholami M, Taheri M. The Effect of Glycine Betain and Salicylic Acid on Gas Exchanges, Photosynthetic Characteristics, Macro Elements, Compounds in Leaf and Fruit Characteristics of Three Olive Cultivars. IJHST 2021; 22 (2) :213-226 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-349-fa.html
شجاعی مهدی، غلامی منصور، طاهری مهدی. تاثیر گلایسینبتائین و سالیسیلیک اسید بر تبادلهای گازی، ویژگیهای فتوسنتزی، عنصرهای پرمصرف، ترکیبهای برگ و ویژگیهای میوه سه رقم زیتون. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1400; 22 (2) :213-226