کمآبیاری یکی از شیوههای موثر افزایش کارایی مصرف آب در باغهای میوه مناطق خشک و نیمه خشک میباشد. در این پژوهش، تأثیر کمآبیاری (75 و 50% نیاز تبخیر و تعرق) بر آلو ژاپنی رقم فرایر در دو مرحله سخت شدن هسته و پس از برداشت میوهها بر ویژگیهای رشدیو همچنین عملکرد و کیفیت میوه در زمان برداشت و در پایان دو ماه نگهداری در سردخانه بررسی شد. نتایج نشان داد کمآبیاری سبب کاهش معنیدار تعداد گره، طول میانگره و رشد طولی شاخهها شد، اما تاثیر کمآبیاری در کاهش رشد طولی شاخهها در مرحله پس از برداشت میوه به طور معنیداری بیشتر بود. تراکم گلدهی و تشکیل میوه درختان آلو در سال بعد زیر تأثیر تیمار کمآبیاری قرار نگرفتند. میزان عملکرد کل و میوههای بازارپسند در تیمار %50 نیاز تبخیر و تعرق به طور معنیداری نسبت به شاهد کاهش یافت، اما تفاوتی بین شاهد و تیمار 75% مشاهده نشد. کمآبیاری تاثیری بر درصد ماده خشک میوهها نداشت، اما سفتی بافت میوههایی که 75% نیاز آبیشان را دریافت کردند (3/2 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع) بهطور معنیداری در پایان دوره انبارمانی بیشتر از تیمار50% و شاهد (به ترتیب2/1، 85/1 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع) بود. کمترین میزان SSC و TA در زمان برداشت و نیز در پایان دوره انبارمانی در تیمار 50% مشاهده شد. در مجموع، آبیاری با 75% نیاز تبخیر و تعرق بدون آنکه باعث کاهش عملکرد شود و با صرفهجویی در مصرف آب، توصیه میشود.
Hajian G, Khaledian M. Effect of Regulated Deficit Irrigation on Growth Characteristics, Fruit Yield and Quality of Japanese Plum (Prunus salicina Lindell cv. Friar). IJHST 2019; 20 (3) :263-274 URL: http://journal-irshs.ir/article-1-328-fa.html
حاجیان قاسم، قاسم نژاد محمود، فتوحی قزوینی رضا، خالدیان محمدرضا. تاثیرکمآبیاری تنظیمشده بر ویژگیهای رشدی، عملکرد و کیفیت میوه آلو ژاپنی رقم فرایر. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1398; 20 (3) :263-274